Tribunalul Suceava a anulat ieri Hotărârea de Consiliu Local nr. 76 din 19 iunie 2014 privind aprobarea restricţionării traficului auto pe durata executării lucrărilor de „Amenajare zonă pietonală strada Piaţa Unirii, municipiul Rădăuţi, judeţul Suceava”. Soluţia de ieri nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava. Hotărârea judecătorilor vine după ce prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a atacat în contencios administrativ HCL 76/2014 deoarece a considerat că nu îndeplineşte condiţiile de legalitate cerute.
„Motivul apreciat ca nelegal privind actul administrativ contestat este acela că nu a fost adoptată o hotărâre de consiliu local privind modificarea destinaţiei domeniului public, respectiv din stradă cu acces auto şi pietonal care este destinaţia ei actuală, în stradă cu acces doar pietonal, care reprezintă destinaţia dorită după finalizarea lucrărilor”, a precizat prefectul Florin Sinescu în vara anului trecut. Potrivit prefectului de Suceava, un alt aspect ignorat a fost acela că avizul Inspectoratului Judeţean de Poliţie privind restricţionarea circulaţiei a fost valabil până la 30 iunie 2014, iar ulterior a fost eliberat un nou aviz, care însă nu a făcut obiectul unei alte hotărâri de consiliu local”.
Prefectul Florin Sinescu a arătat că deşi a solicitat Consiliului Local al municipiului Rădăuţi comunicarea hotărârii de modificare a destinaţiei domeniului public, deliberativul local nu a dat curs cererii. El a mai spus că efectuarea unor lucrări de „amenajare zonă pietonală” în lipsa unui act administrativ de modificare destinaţie domeniu public, adoptat de consiliul local care administrează bunurile proprietate publică a localităţii, nu are suport legal.
Tiberiu Maerean: „Chiar dacă această hotărâre a instanţei rămâne aşa, ea nu produce nici un efect”
Interesant este că toate aceste controverse s-au petrecut în perioada în care Primăria Rădăuţi era condusă de Aurel Olărean. Lucrările de la acest obiectiv au început practic pe furiş, în plină noapte, şi au fost stopate de mai multe ori. Cu toată intervenţia prefectului Sinescu, lucrările au continuat fără a se intra în legalitate.
Nici viceprimarul cu atribuţii de primar Tiberiu Maerean, ajuns la conducerea Primăriei Rădăuţi după arestarea lui Aurel Olărean din septembrie 2014, nu a găsit de cuviinţă să îndrepte lucrurile din punct de vedere legal.
Aşa se face că lucrările au continuat şi între timp au şi fost finalizate, iar zona situată în centrul istoric al Rădăuţiului a fost transformată în pietonal.
Contactat telefonic, Tiberiu Maerean spune că soluţia de ieri va fi atacată la Curtea de Apel Suceava.
„Vom ataca hotărârea la instanţa superioară, dar chiar dacă aceasta va rămâne cum s-a decis ieri, nu are nici un efect pentru că lucrările s-au finalizat”, a arătat Maerean.
Valoarea totală a lucrărilor pentru pietonalul din strada Piaţa Unirii este de 619.854 de lei, cu tot cu TVA, din care s-au plătit 564.127 de lei. Diferenţa de 55.127 de lei o reprezintă o serie de lucrări la instalaţia de iluminat şi care nu erau conforme cu caietul de sarcini, dar care ar fi fost remediate, ceea ce înseamnă că şi ultima factură va fi achitată.
Lucrările, demarate deşi autorizaţia de construcţie era expirată
Primăria din Rădăuţi a emis ordinul de începere a lucrărilor de amenajare a unei zone pietonale pe str. Piaţa Unirii în data de 12 august 2014, în condiţiile în care autorizaţia de construire era expirată din luna aprilie a acelui an. Închiderea traficului auto în zona centrală a municipiului Rădăuţi a generat un imens scandal la vremea respectivă, care a dus inclusiv la plângeri penale.
Totuşi, chiar dacă viceprimarul cu atribuţii de primar spune că situaţia este sub control, cineva trebuie tras la răspundere pentru faptul că s-a încălcat legea. Nu este exclus ca persoanele responsabile pentru tot ceea ce s-a petrecut cu lucrările de pe strada Piaţa Unirii din Rădăuţi să fie trase la răspundere atât din punct de vedere penal, cât şi material.
(27 feb 2015, 11:20:58
Io* nu știu ce-i cu omul aista, dar am impresia că Maerean ori e țâcnit, ori e zărghit.
Căci numai altfel poate fi denumit „norocosul” care se căpătuiește cu beleaua de a fi nevoit să declare apel sau recurs la niște sentințe / hotărâri judecătorești, pronunțate în acțiuni la a căror inițiere a contribuit în mod nemijlocit.
Anul trecut s-a apucat să petiționeze la prefect despre Consiliul Local care nu a aprobat nici o hotărâre timp de 2 luni consecutiv.
Acțiune în contencios inițiată de prefect, soluționare pe fond prin dizolvarea Consiliului local.
Actualmente procesul este în faza recursului, atenție, DECLARAT DE PRIMARUL INTERIMAR AL MUNICIPIULUI.
Tot anul trecut, consilierul local PSD MAerean țipa ca un țârcovnic scopit, sodomizat cu stâlpul de telegraf de un episcop pedofil, cum că amenajarea pietonalului rădăuțean este ILEGALĂ.
Pe cale de consecință, Maerean se apucase să petiționeze până la Dumnezeu-Tatăl și trei stații mai încolo de EL.
Acum văd că s-a schimbat modificarea prin modificarea metamorfică a schimbării și același guraliv Maerean spune că totul e bine și frumos.
Oare câtă minimă logică, sau cât minimum bun-simț îi trebuie unui om NORMAL la cap să constate că interimarul Maerean nu-i cu toate țiglele pe casă?