Gara Suceava (Burdujeni) este una dintre puţinele gări mari din ţară care nu au un sistem video de supraveghere care să mărească gradul de securitate pentru călători şi să facă mai uşoară munca poliţiştilor atunci când sunt sesizaţi cu privire la fapte penale ori desfăşoară activităţi de urmărire. Poliţiştii de la Serviciul Judeţean Transporturi Suceava au făcut numeroase solicitări către Regionala CFR Iaşi cu privire la necesitatea amplasării unor camere video în cea mai importată gară a Sucevei, însă toate solicitările au rămas deocamdată fără răspuns. În primă fază, în urma analizelor făcute de poliţişti, a reieşit că pentru a fi acoperită foarte bine, atât în interior cât şi la peron, în zona gării ar trebui amplasate 40 de camere video, câte sunt de exemplu şi la gara din Iaşi. Cum s-a transmis că nu sunt fonduri, la un moment dat s-a făcut un nou studiu, poliţiştii solicitând amplasarea a doar 15 camere video. Nici această variantă nu a fost însă pe placul conduceriiRegionalei CFR Iaşi. Mai marii de la CFRau transmis Poliţiei Transporturi că în 2015 există posibilităţi financiare pentru amplasarea a doar cinci camere video în Gara Suceava. Nici această investiţie nu este încă certă, totul depinzând de bugetul pentru anul 2015 şi priorităţile Regionalei CFR Infrastructură Iaşi.
Chiar dacă cinci camere video nu ar acoperi nici pe departe necesarul, poliţiştii consideră că mai binemai puţine, decât deloc.
Am încercat, ieri, să-l contactăm pe această temă pe Radu Pipa, directorul Regionalei CFR Infrastructură Iaşi, singurul care poate lua decizii în acest sens, însă acesta nu a putut fi contactat.
Poliţiştii de la Serviciul Judeţean Transporturi Suceava consideră imperios necesare aceste camere video în condiţiile în care Gara Suceava are cel mai important trafic la nivel de judeţ, iar de multe ori s-ar putea obţine informaţii importante în probarea unor activităţi infracţionale. O altă mare problemă este că sistemele video din vagoane, introduse la un moment dat la cele modernizate, care circulau spre capitală, nu mai sunt nici ele funcţionale, deşi acestea ar fi foarte utile pentru rezolvarea cazurilor de furt sesizate în trenuri.
Solicitări similare, privind sisteme de supraveghere video, au fost transmise către Regionala CFR Iaşi şi cu privire la Gara Câmpulung Moldovenesc şi Gara Vatra Dornei Băi.