Situaţie paradoxală în Suceava, unde conducte care ar putea fi folosite pentru înlocuirea celor uzate din sistemul de transport şi distribuţie de energie termică în municipiu stau pur şi simplu abandonate în curtea SC Termica SA. Este vorba de conducte preizolate, subansamble de automatizare şi alte materiale care aparţin Primăriei Suceava şi au fost lăsate de mai bine de şapte ani în custodie la Termica.
Culmea este că aceste conducte, pentru care s-a plătit circa un milion de euro, stau şi ruginesc şi se deteriorează, în timp ce prin reţelele de transport şi distribuţie se pierde 40% din cantitatea totală de agent termic furnizată către populaţie.
Practic, conducerea Primăriei Suceava a preferat să lase în uitare aceste conducte şi subansamble cumpărate cu bani grei în perioada 2007-2008, iar toate încercările celor care se află acum la conducerea SC Termica SA de a convinge administraţia locală să permită folosirea acestor materiale pentru efectuarea lucrărilor curente de reparaţii s-au lovit ca de un zid.
„Am înaintat conducerii Primăriei Suceava mai multe adrese prin care am cerut să putem folosi aceste conducte, dar până acum nu ni s-a permis aşa ceva. De vreme ce proprietarul conductelor este altcineva, noi nu ne putem atinge de ele. Este păcat ce se întâmplă, pentru că toate conductele au ieşit din garanţie, iar cele mai multe dintre ele sunt deteriorate într-o măsură mai mare sau mai mică din cauza condiţiilor în care au fost ţinute, adică direct sub cerul liber”, a declarat Marin Marinoiu, administratorul special al SC Termica SA Suceava.
În timp ce conductele ruginesc în curte la Termica, pierderile din reţele ating 40 de procente
Administratorul special al societăţii de termoficare consideră că singurii vinovaţi pentru ceea ce se petrece cu reţelele de transport şi distribuţie a agentului termic sunt reprezentanţii Primăriei Suceava. În acest sens, ieri a fost transmisă o informare către Primăria şi Consiliul Local Suceava, în care este explicată situaţia reală a problemelor legate de reţelele de transport şi distribuţie aflate în proprietatea administraţiei publice locale.
Potrivit bilanţurilor energetice întocmite de firma Icemenerg Bucureşti în cursul anului 2007, pierderile înregistrate în sistemul de termoficare erau de 40%, pentru ca în 2014 acestea să se cifreze la aceleaşi valori. Cu alte cuvinte, deşi în tot acest interval au avut sub nas conducte în valoare de un milion de euro, cei din conducerea Primăriei Suceava nu şi-au dat acordul pentru a fi utilizate.
Conductele aflate în custodie la Termica puteau înlocui aproximativ 7 km tur-retur de conducte, iar în acest fel pierderile din reţele s-ar fi redus cu câteva procente bune.
Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar aproape jumătate din gigacaloriile primite de Termica de la Bionergy se pierd pe traseu. Potrivit unor estimări ale celor de la Termica, lunar se înregistrează pierderi de 80.000 de gigacalorii, care trebuie achitate către producător, în speţă Bioenergy, care vinde agentul termic exact la poarta societăţii.
Termica cere să i se permită să facă reparaţii folosind conductele cumpărate de primărie acum şapte ani
Actuala conducere a SC Termica SA Suceava propune Consiliului Local şi Primăriei să achieseze la ideea de a demara reparaţii urgente la reţelele de termoficare. „Noi dorim să înfiinţăm echipe complexe cu personal propriu, care să realizeze cu materialele aflate în custodie lucrări de reparaţii în sistemul de termoficare în punctele identificate cu cele mai mari pierderi, în vederea micşorării acestora. Reparaţia capitală şi modernizarea sistemului de termoficare cu fonduri europene ar trebui să fie ţinta finală a Consiliului Local Suceava, care ar putea fi dusă la îndeplinire prin constituirea unor echipe formate din specialişti existenţi la Termica şi la Primăria Suceava”, a arătat Marin Marinoiu.
(27 feb 2015, 14:11:46