Stratul gros de nămol de pe străzile și trotuarele municipiului Suceava va fi spălat abia înaintea sărbătorii de Paște, de pe 12 aprilie. Deocamdată, echipele firmelor care se ocupăde salubritate în orașau început sărăzuiascănoroiul de pe carosabil și îl transportăla rampa de gunoi provizorie de la Ipotești, dar curățenia se oprește aici. Deși modul în care aratăstrăzile și trotuarele ar impune și spălarea, primarul Ion Lungu a declarat, ieri, căacest lucru va fi făcut abia ”înainte de Paște”. Pânăatunci, doar o ploaie torențialăar mai putea îndepărta cât de cât noroiul omniprezent. Sunt zone, precum strada Mărășești, unde trotuarele nici nu se mai văd de sub stratul de pământ depus din toamnăpânăacum, iar în zilele cu lapovițăsau ploaie pietonii merg pe aici ca pe ulițele desfundate de la țară.
Viceprimarul Lucian Harșovschi a promis căpânăîn data de 20 martie curățenia în orașva cunoaște o îmbunătățire vizibilăși pentru asta va folosi pârghiile legislative care îi permit săoblige asociațiile de locatari, firmele și instituțiile publice săse ocupe de salubrizarea zonelor din jurul blocurilor și al clădirilor în care își desfășoarăactivitatea. Pânăîn ultima decadăa lunii martie, Primăria Suceava va transmite doar avertismente privind curățenia, dar după20 martie Poliția Localăva aplica amenzi.
În conformitate cu HCL nr.155/2013, se sancționeazăcu amenzi între 20 și 250 de lei proprietarii de animale care nu curățăexcrementele lăsate de acestea în locurile publice, cu 100 -1.000 de lei pentru obstrucționarea în orice fel a hingherilor, inclusiv ascunderea urmatăde lăsarea în libertate a câinilor comunitari pe domeniul public, cu 50-250 de lei pentru scuturarea covoarelor în alte locuri decât cele amenajate, cu 250-1.000 de lei persoanele fizice și 500-2.500 de lei persoanele juridice pentru parcarea autovehiculelor destinate transportului de mărfuri care au masa totalămaximăautorizatăde 3,5 tone sau lungime mai mare de 5 m, precum și a microbuzelor și autoutilitarelor, pe spațiile de orice fel dintre blocuri sau pe arterele de circulație aparținând domeniului public sau privat al municipiului.
Urinatul la gard sau în boscheți va fi sancționat cu amendăde la 50 la 300 de lei
Amenzi de 50 - 500 de lei riscăcei care urcăîn mijloacele de transport în comun în stare vizibilăde ebrietate, care scuipă, consumăalcool, semințe sau înghețatăîn microbuzele și autobuzele TPL. Folosirea spațiilor verzi în alte scopuri decât cele destinate se sancționeazăcu amendăde la 50 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 250 de lei la 1.000 de lei pentru persoane juridice.
Cultivarea legumelor și zarzavaturilor între blocuri se sancționeazăcu amenzi cuprinse între 100-500 de lei la persoane fizice și 200-1000 de lei la persoane juridice. Pentru chiștoace, coji de semințe, ambalaje, sticle și doze aruncate pe jos în locurile publice, amenda este de 50-500 de lei. Murdărirea străzilor și trotuarelor cu noroi ori prin spălarea vehiculelor sau ambalajelor se pedepsește cu amendăde 100-500 de lei pentru persoane fizice și 200-1.000 de lei la persoane juridice. Satisfacerea necesităților fiziologice pe spații aparținând domeniului public, în scări de bloc sau orice alte locuri publice se amendeazăcu 50-300 de lei. Cu 50-500 de lei se amendeazăscuturarea covoarelor, lenjeriei sau a altor obiecte pe ferestre sau balcoane, uscarea rufelor la ferestre, în balcoane sau terase, dacăsunt expuse vederii publice. În cazul în care faptele care constituie contravenții sunt săvârșite de minori, cei amendați sunt părinții, cu amenzi între 100 și 500 de lei.
(26 feb 2015, 11:10:15