Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a Consiliului Local Fălticeni sunt opt proiecte de hotărâre, la primul punct fiind propunerea primarului Cătălin Coman de acordare a titlului de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Fălticeni profesorului universitar doctor Florin-Daniel Şandru.
Născut în septembrie 1975 la Fălticeni, Florin-Daniel Şandru a absolvit în 1994 Colegiul Naţional „Nicu Gane” din localitate. În 1999 a absolvit Facultatea de Filosofie şi Ştiinte Social-Politice din cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, primind şi o bursă Erasmus în Ştiinţe politice în Olanda. În anul 2000 a primit diploma de Studii Aprofundate în Filosofie Politică, iar în 2001 a absolvit specializarea de Ştiinţe Politice de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. În ianuarie 2009 a devenit doctor magna cum laude în Filosofie, iar între 2010 şi 2013 a fost bursier postdoctoral al Academiei Române. A efectuat mai multe stagii de cercetare postdoctorală în străinătate, iar din anul 2012 este preşedintele Senatului Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi.
Şandru a publicat patru cărţi de autor despre teorie politică şi ideologie şi o carte pentru copii - „Poveşti din Lumea Dealului. Istorisite lui Şerban de către tatăl său”, o carte în coautorat, a coordonat apariţia a şase volume, este autorul a 21 de capitole/studii în volume colective, la care se adaugă 38 de studii şi articole ştiinţifice publicate în reviste.
Numeroase distincţii primite de Florin-Daniel Şandru
Printre premiile şi distincţiile obţinute de Florin-Daniel Şandru se numără Premiul Revistei Transilvania pentru Teorie politică, pentru lucrarea “Ipostaze ale ideologiei în teoria politică”, obţinut în 2014, Premiul “Ion Petrovici” al Academiei Române pe anul 2009 şi Premiul Revistei Transilvania pentru Filosofie Politică, pentru volumul “Reinventarea ideologiei”, Premiul “Lumea de mâine”, acordat unui tânăr cercetător din domeniul Ştiințelor Politice pentru anul 2010 de Fundaţia Societatea Civilă din Bucureşti şi Revista „Sfera Politicii”.
Şandru este membru al mai multor organizaţii şi asociaţii profesionale din ţară şi străinătate, este director executiv al Centrului de Analiză a Reformelor în Justiţie, Politică şi Societate, coordonator al Seriei “Polis” de la Editura Institutul European Iaşi, coordonator al Colecţiei de ştiinţe sociale şi politice “Colloquium” de la Editura Adenium din Iaşi, redactor-şef al Revistei de Ştiinţe Politice “Polis”, Book-Reviewer al CEU Political Science Journal, editat de Department of Political Science, Central European University, Budapesta, şi Peer-reviewer al South East European Journal of Political Science.
În luna martie 2014 a obţinut gradul didactic de profesor universitar, fiind cel mai tânăr cadru didactic cu acest grad din Iaşi. Pe lângă activitatea de la Universitatea “Petre Andrei”, Daniel Şandru este şi profesor la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, specializările Filosofie, Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene.