miercuri, 25 feb 2015 - Anul XX, nr. 45 (5857)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

O treabă împuţită

O baltă de dejecţii şi o armată de funcţionari neputincioşi în a stabili cine „a tras apa”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Răspunsuri clare, vinovaţi şi sancţiuni. Asta aşteptam să se întâmple ieri, când reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava au venit să verifice cine a deversat dejecţii în râul Suceava, după ce reporterii Monitorului au descoperit sub podul de la Bazar o baltă uriaşă, de peste 100 de metri pătraţi, plină de reziduuri, de dejecţii. Nu am spus-o noi, ci chiar specialiştii de la cele două instituţii mai sus menţionate. E singurul lucru la care a fost consens.

A cui e balta însă? Nu am reuşit să aflăm.

 

Inspector SGA: „O baltă plină de mizerie, de la toaletele din Bazar, o apă consumată, neepurată”

Un singur lucru e evident. Aşa cum v-am explicat şi în articolul de ieri, în albia râului, chiar la câţiva metri de scările care coboară de pe dig, am găsit un canal de vizitare din care refula un lichid pestilenţial, lichid care curgea spre râu, printr-un şanţ săpat tocmai cu acest scop. Lângă râu, s-a format imensa baltă ale cărei miasme îţi întorceau stomacul pe dos. Nu era de ieri, de azi, ci mustea acolo de multă vreme. Culmea, când am început să punem întrebări, am aflat că autorităţile ştiau de problema cu staţia de epurare de la Bazar, care, deşi cu probleme, deversa dejecţiile şi apele menajere din întreg centrul comercial în râul Suceava. Mai exact lângă râu, acolo unde s-a format balta cu pricina, însă pe lângă pilonul podului reziduurile se scurgeau în apa Sucevei. Că era poluare o confirmau chiar ultimele analize ale apei, care indicau depăşiri foarte mari ale valorilor normale. SGA le-a cerut reprezentanţilor Primăriei Suceava să intre în legalitate, însă nimeni nu a mişcat un deget. Las-o că merge aşa. Curios e faptul că staţia de epurare de la Bazar funcţionează din 2008, însă SGA-ul s-a prins că nu au autorizaţie abia anul trecut, când le-a spus reprezentanţilor complexului comercial să remedieze neregulile.

Ieri, reprezentanţii de la Gospodărirea Apelor şi de la Garda de Mediu au ajuns la faţa locului.

„Constat ce aţi constatat şi dumneavoastră: o baltă plină de mizerie, de la toaletele din Bazar, o apă consumată, neepurată”, declara inspectorul de la SGA Florin Boeru, precizând şi sancţiunile posibile: „Pentru că au funcţionat fără autorizaţie de gospodărire a apelor sunt pasibili de o amendă sau mai în grav ar fi să-i facem denunţ penal, adică închisoare de la 1 la 3 ani”. Vinovaţii, explica Florin Boeru, ar fi reprezentanţii Primăriei Suceava.

Şi ne-a arătat apoi inspectorul SGA rezultatele analizelor luate cu o zi înainte atât din căminul de la staţia de epurare din Bazar, cât şi din balta de sub pod, rezultate care arătau depăşiri, în unele situaţii chiar foarte mari.

 

„Balta aia de acolo? Nu este balta noastră. Este balta de la zona industrială!”

În timp ce staţia de epurare de la Bazar era închisă, administratorii complexului comercial susţineau că nu au nici o vină şi că balta cu pricina nu le aparţine.

„Noi niciodată nu ne-am înţepat în râul Suceava, noi ne deversăm într-o conductă a ACET-ului, din interiorul Bazarului. Deci dacă ne înţepam în râul Suceava, da, trebuia să obţinem avizul”, ne explică administratorul pieţelor, Gelu Greceanu, recunoscând că „în ultima perioadă am avut probleme cu staţia”. Când vine vorba de balta imensă, administratorul pieţelor face un pas în spate: „Nu ştiu de unde e aia... nu mă întrebaţi pe mine!”.

Intervine în discuţie un alt reprezentant al primăriei, un inspector de la Serviciul Investiţii, Aurel Radiş: „Balta aia de acolo? Nu este balta noastră. Este balta de la zona industrială!”. Şi ne şi explică că ceea ce se pompează din staţia de epurare de la Bazar merge într-o conductă a ACET-ului, conductă în care deversează apele menajare şi dejecţiile şi alţi consumatori din zonă. „La noi este infim ceea ce se transmite din staţie, în raport cu sutele de litri care se deversează de la alţii”, punctează inspectorul de la primărie.

Inspectorul Florin Boeru punctează şi îl bagă în corzi pe inspectorul de la primărie: „Aveţi contract cu ACET-ul?”. Aurel Radiş o bâlbâie.

În cele din urmă, acceptăm varianta celor de la Bazar: alţi agenţi economici deversează şi ei dejecţii şi ape menajare în aceeaşi conductă, cu ieşirea fix în albia râului, prin acel canal.

Ne deplasăm cu toţii la canal, unde mai mulţi angajaţi de la Bazar primesc murdara treabă de a-l goli cu găleţile.

De sus de pe pod, un tânăr întreabă dacă s-a găsit aur. Şi nu glumea.

 

Minune, după golirea canalului: „A început să curgă apă foarte curată”

La un moment dat, se observă că se deversează în continuare în canal, deşi staţia de epurare de la bazar e închisă. „Eşti genial!”, se felicită între ei cei de la Bazar, pentru ideea de a goli canalul.

La faţa locului ajunge şi directorul tehnic de la ACET, Mircea Onofreiciuc, însoţit de un subordonat. Acesta din urmă dă din cap, infirmând practic varianta că ar fi un alt agent economic care să deverseze în acea conductă. Încearcă să le explice celor prezenţi ceva, însă e oprit imediat de directorul Onofreiciuc. „Dacă tot sunt aici, numai să le explic...” - îi cere voie directorului tehnic, însă acesta îi taie elanul, spunându-i răspicat: „Eu sunt aici!”. „Da, e domn director”, aprobă şi inspectorul SGA, Florin Boieru.

Mircea Onofreiciuc a slăbit argumentul celor de la Bazar, potrivit căruia ar fi deversări şi din alte surse, lăsând să se înţeleagă că lichidul care se deversa în continuare poate fi tot de la aceeaşi sursă, chiar dacă staţia de epurare a fost închisă.

I-am lăsat pe reprezentanţii instituţiilor de control să ajungă la o concluzie.

Nu s-a întâmplat asta. Mai mult, am aflat după câteva ore că s-a golit din nou canalul şi - ce să vezi! - ”a început să curgă apă foarte curată”.

„De mâine (n.r. - astăzi) luăm la picior toate obiectivele care sunt în zonă”, mi-a transmis telefonic inspectorul Florin Boeru.

Până la urmă, balta respectivă trebuie să aibă un proprietar, nu?  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O baltă de dejecţii şi o armată de funcţionari neputincioşi în a stabili cine „a tras apa”.
 Vizualizări articol: 4628 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
O baltă de dejecţii şi o armată de funcţionari neputincioşi în a stabili cine „a tras apa”4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De rasul curcilor.... trimis de
(25 feb 2015, 12:28:17
ce e asa greu de aflat de unde vine ? aduceti un excavator si incepeti sa sapati .tevile va vor duce exact de unde vine ....apa curata.
mare comedie ,toti reprezentantii primariei,acetu lui ,inspectori etc si nimeni nu isi da seama de unde vine mizeria. bun asa . curat murdar coane.
2.   Competentii trimis de
(25 feb 2015, 13:53:23
ACET, SGA, primarie. Garda de mediu, o groaza de functionari platiti din banul public, sa se uite ca boii la poarta noua la o ...balta infecta. In restul zilelor, ce fac?
2.1  RE: Competentii trimis de
(25 feb 2015, 16:14:23
freaca chisca la birou si prin oras pe banii nostri.. si merg la muls de unde e usor.. nu de acolo .. ce vrei sa se strice cu primaru? doar toti sunt neamuri si cumatri..Stali linistit ..apa trece pietrele raman.. acolo ramane si balta.. ii doare pe ei fix. bine ca stiu sa gaseasca motive de amandare a cetateanului

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Tărhană cu fân de urzici Marțea Trăsnetelor este o zi deosebit de periculoasă. Mai este numită și Marțea Sântoaderului, pentru că începând de atunci, timp de 9 zile, se țin Caii lui Sântoder, divinități malefice despre caare se spune că sunt pe... Citeşte