Studenții din toată ţara sunt invitați să îi nominalizeze pe profesorii care le-au marcat studenția pentru a fi premiați cu distincția de „Profesor Bologna”, acordată în cadrul galei festive care va avea loc anul acesta, în mai, la Timișoara, organizată de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR).
Gala Profesorului Bologna este un eveniment anualprin care sunt căutate și scoase la lumină modelele de profesori universitari care au reușit să spargă barierele învățământului clasic și să îi inspire și să îi motiveze pe studenți prin metodele lor inovative de predare și învățare și prin atitudinea lor care i-a apropiat de studenți.
Din 2007 şi până în prezent, în cadrul Galei Profesorului Bologna au fost premiaţi aproape 40 de profesori ai Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. În 2014, au primit această distincţie Valentin Popa, Cătălin Prodan,Andreea Cozian şi Constantin Florin Domunci.
Gala Profesorului Bologna reprezintă singura inițiativă națională prin care studenții își evaluează profesorii pentru calitățile lor de dascăli și îi premiază pe cei mai buni dintre ei.
Studenții din toate universitățile românești, publice sau private, au ocazia să își nominalizeze profesorii preferați pe www.profitari.ropână pe 23 martie, urmând ca toți aceștia să fie ulterior evaluați de colegi de-ai lor din alte universități care vor participa ”incognito” la cursurile lor.
Proiectul se află deja la a VIII-a ediție în acest an, de-a lungul timpului fiind premiate peste 400 de cadre didactice care s-au ridicat la standardele profilului Profesorului Bologna, acel profesor care s-a adaptat numeroaselor reforme din sistemul de învățământ superior. Gala de premiere a profesorilor va avea loc în perioada 22-24 mai și va fi organizată de Liga Studenților de la Facultatea de Automatică și Calculatoare din Timișoara.
”Drumul adaptării complete a universităților la reformele Procesului Bologna este unul anevoios, însă modelele de bună practică trebuie încurajate și promovate. Gala Profesorului Bologna este singura inițiativă națională care îi plasează pe studenți de cealaltă parte a catedrei, permițându-le să îi premieze pe profesorii care au reușit să se adapteze tuturor schimbărilor din societate, dar și din sistemul de învățământ superior, și care au înțeles cum pot să se apropie de studenți și să îi inspire în ceea ce fac”, transmit reprezentanţii ANOSR.