Gheorghe Lazăr şi Virginel Iordache sunt candidaţii pentru funcţia de inspector şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Suceava, cei doi depunându-şi luni, 23 februarie, dosarele de înscriere pentru concursul care va desemna şeful învăţământului sucevean.
Cei doi vor susţine probele de concurs în perioada 11-20 martie 2015, la sediul Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice.
În prezent, la cârma IŞJ Suceava se află prof. Gheorghe Lazăr, acesta fiind numit prin detaşare în interes de serviciu, prin ordin ministerial, în luna mai a anului 2012. În 2013 şi 2014 a fost reconfirmat în funcţie. Anul trecut, Lazăr a fost renumit cu detaşare în interesul învăţământului până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai târziu de 31 august 2015.
Gheorghe Lazăr este profesor de matematică la Colegiul „Alexandru cel Bun” Gura Humorului.
De cealaltă parte, prof. Virginel Iordache este, în prezent, directorul Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava, instituţie unde predă disciplina fizică. Virginel Iordache nu este străin de fotoliul de conducere al IŞJ Suceava, acesta ocupând, între anii 2001-2005, funcţia de inspector general adjunct al instituţiei, fiind responsabil de compartimentul Inspecţie şcolară şi curriculum.
Totodată, între 2008 şi 2009, Iordache a fost din nou inspector general adjunct.
După aproape zece ani, Ministerul Educaţiei a decis ca funcţiile de conducere din sistem să fie ocupate numai prin concurs şi nu cu delegare.
După examenele inspectorilor şcolari generali, ministrul Educaţiei a specificat că vor urma concursuri şi pentru posturile de inspectori şcolari adjuncţi, iar apoi pentru directorii de şcoli, licee şi colegii.
Probele de concurs şi evaluarea candidaţilor
Concursul pentru fotoliul de inspector şcolar general va cuprinde trei probe: evaluarea CV-ului (a rezultatelor obţinute în educaţie şi formare, a aptitudinilor şi a competenţelor personale), susţinerea unui test grilă (timp maxim 30 de minute, utilizând calculatorul) şi interviu în faţa comisiei, în care se evaluează susţinerea ofertei manageriale şi răspunsurile la întrebări referitoare la inspecţia şcolară, aplicarea legislaţiei şcolare, management educaţional şi deontologie profesională.
Testul grilă reprezintă rezolvarea a 10 itemi de management educaţional şi administrativ, dintre care doi itemi vor fi formulaţi în limba străină aleasă de candidat. Acest test se rezolvă pe calculator şi se trimite pe e-mail la comisia de concurs.
Punctajul maxim pentru fiecare probă de concurs este de 50 de puncte. Punctajul minim de promovare a fiecărei probe de concurs este de 35 de puncte.
(24 feb 2015, 22:10:49
Lazar, intelegem dorinta sa, si respect pentru cariera sa si realizarile sale, dar fiecare generatie trebuie sa permita generatiei care vine sa aduca schimbari necesare noi.