Relaţia pe linie profesională care a existat în ultimii doi ani şi jumătate între prefectul Florin Sinescu şi primarul din Udeşti, Săvel Botezatu, s-a dovedit una nefastă pentru ambele persoane. De la subiectul controversat al încetării mandatului lui Săvel Botezatu, pe care prefectul de Suceava l-a pus în aplicare abia la începutul acestui an, şi până la implicarea în acordarea de subvenţii de către APIA Suceava, toate contactele dintre cei doi aveau să le aducă numai necazuri. În timp ce prefectul Florin Sinescu a petrecut 24 de ore în arest preventiv, iar acum este cercetat în libertate sub control judiciar, primarul din Udeşti se află în arest preventiv de aproape trei luni, iar toate încercările sale de a căpăta un regim mai puţin restrictiv s-au dovedit ineficiente. Referatul cu propunerea de arestare a prefectului de Suceava cuprinde mărturii şi detalii ale acestei relaţii cu urmări nefericite pentru prefect şi primar.
Ce spune secretarul comunei Udeşti
Unul dintre martorii care au dat declaraţii în dosar este secretarul comunei Udeşti, Vasile Cristinel Plăcintă. Acesta a menţionat că devenise ca un ghimpe pentru Săvel Botezatu, motiv pentru care i s-a cerut să demisioneze. În plus, Plăcintă mai invocă şi faptul că primarul din Udeşti l-ar fi sprijinit pe prefectul Sinescu în achiziţionarea unui autoturism, aspect care nu se bazează însă pe probe concrete, ci doar pe zvonuri.
„Precizez că Botezatu Săvel Viorel, de câte ori era în discuţie la şedinţele Consiliului Local Udeşti faptul că se află în conflict de interese, afirma faţă de toţi consilierii că lui nu o să-i facă nimeni nimic, dând de înţeles că are relaţii sus puse, fiind cumătru cu preşedintele Consiliului Judeţean, Nechifor Ioan Cătălin, cumătrul său fiind cel care l-a ajutat să fie prefect pe Sinescu Florin. Precizez faptul că pentru primarul Botezatu Săvel Viorel eram ca un ghimpe şi dorea cu orice preţ să mă îndepărteze pentru a-şi putea duce la îndeplinire activităţile ilegale, însă nu avea susţinere de sus. Chiar după alegerile din iunie 2012, primarul Botezatu Săvel m-a chemat la el în birou şi mi-a spus să-mi dau demisia deoarece nu poate lucra cu mine, pentru că eu spun tot timpul NU la ilegalităţile pe care dorea el să le facă. În octombrie 2012 am fost chemat pentru prima dată de Sinescu Florin la biroul lui şi mi-a spus că primarul de la Udeşti face presiuni asupra lui să-mi găsească un alt loc de muncă deoarece nu poate lucra cu mine. M-am simţit umilit când am auzit acestea de la Sinescu Florin, după 16 ani de activitate la Primăria Udeşti. Acesta îmi găsise deja un alt loc de muncă, propunându-mi să mă mut la Primăria Moara tot ca şi secretar. În primă fază nu am dat nici un răspuns, însă după ce m-am gândit şi mi-am dat seama că se poate şi mai rău, am acceptat acest post, însă nu cunosc care au fost cauzele pentru care nu am mai fost mutat, rămânând tot la Primăria Udeşti”, a arătat secretarul Vasile Cristinel Plăcintă.
„Botezatu Săvel ţipa la prefect şi îl ameninţa că dacă îl dă afară îi arată el lui”
În referatul cu propunerea de arestare preventivă a prefectului de Suceava este invocat şi un eveniment din luna martie a anului 2013. Un martor din cadrul Palatului Administrativ Suceava a povestit că Săvel Botezatu îl lua de sus pe prefect şi nu ar fi ezitat să-l ameninţe.
„În luna martie 2013, pe când eram angajat ca şef serviciu administrativ la Consiliul Judeţean Suceava, am auzit gălăgie la etajul 2, unde este situată Instituţia Prefectului. Ajungând la etajul 2 al clădirii am observat că Botezatu Săvel ţipa la prefect şi îl ameninţa că dacă îl dă afară îi arată el lui. Cred că era vorba despre ANI şi prefectul i-a spus primarului că trebuie să-l dea afară din funcţia de primar. Pe holurile Prefecturii erau ieşiţi mai mulţi angajaţi pentru a vedea despre ce este vorba. Nu am stat la cearta dintre cei doi, având în vedere relaţiile mele cu Botezatu Săvel, care vede un duşman în mine, având în vedere faptul că am candidat la funcţia de primar la campania din 2012. Acesta mă ameninţa mereu încă din 2012, de când cumătrul său Nechifor Ioan Cătălin a ajuns preşedintele Consiliului Judeţean a continuat ameninţările, afirmând că eu şi soţia mea nu vom mai avea serviciu niciodată în judeţul Suceava. Aceste ameninţări mi le spunea în faţă şi s-au materializat în sensul că am fost demis din funcţia de şef serviciu administrativ de la Consiliul Judeţean, în luna octombrie 2013. Am fost chemat atât de Nechifor Cătălin, cât şi de vicepreşedintele Alexandru Rădulescu, care mi-au spus că trebuie să plec. Apoi am fost chemat de Beldiman Mihaela - şef serviciu resurse umane şi Sârghi Doru - consilierul personal al lui Nechifor Cătălin, care mi-au spus la fel că trebuie să plec. Începând cu data de 31.10.2013 am început să lucrez la Primăria Rădăuţi, însă ca urmare a intervenţiilor lui Nechifor Cătălin şi Botezatu Săvel am fost dat afară şi de acolo, pe motiv că nu corespund studiilor, lucru care nu era real”, a arătat Mihai Moraru, fost primar al comunei Udeşti.
Corpul de Control al ministrului Afacerilor Interne spune că prefectul trebuia să-l elibereze din funcţie pe Săvel Botezatu
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Suceava spun că prefectul nu a pus în aplicare, cu bună ştiinţă, ordinul de încetare a mandatului de primar al lui Săvel Botezatu. În sprijinul acestei idei este adus un raport al Corpului de Control al ministrului Afacerilor Interne, întocmit la cererea procurorilor anticorupţie.
„Prefectul judeţului Suceava ar fi avut obligaţia să emită ordin de eliberare din funcţie a primarului comunei Udeşti, în temeiul art. 25 din Legea nr. 176/2010, şi să-l decadă pe acesta din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani, şi nicidecum să constate încetarea mandatului înainte de termen a acestuia, încetare care este reglementată de Legea nr. 215/2001, Legea nr. 393/2004 şi Legea nr. 161/2003, acte normative care nu prevăd această sancţiune disciplinară pentru conflictul de interese. Pe cale de consecinţă, apreciem, în sensul în care am înţeles să interpretăm art. 25 din Legea 176/2010, că prefectul judeţului Suceava, Sinescu Florin, nu şi-a respectat în totalitate atribuţiile prevăzute de lege, în sensul că nu a pus în executare Sentinţa civilă nr. 286/01.10.2012, prin care se menţin cele constatate de către ANI prin Raportul de Evaluare. De altfel, şi Curtea Constituţională a României, în Decizia nr. 108/2014 asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre autoritatea judecătorească (reprezentată de către Curtea de Apel Suceava) şi autoritatea executivă (reprezentată de către Guvernul României, prin prefectul Sinescu Florin), a menţionat faptul că problema nerespectării hotărârilor judecătoreşti este una extrem de gravă, în condiţiile în care executarea hotărârilor judecătoreşti reprezintă principiul fundamental al statului de drept”, sunt concluziile Corpului de Control al MAI.
„A adresat, de față cu prefectul, expresii amenințătoare la adresa celor două funcționare APIA Suceava”
Şi în ceea ce priveşte subvenţiile obţinute de Primăria Udeşti, şi mai apoi de Asociaţia Oadici, există declaraţii ale martorilor din care rezultă că Săvel Botezatu a pus presiune pe funcţionari ai APIA Suceava, respectiv pe directoarea de la acea vreme a instituţiei, Angela Coroleucă, şi pe o altă salariată, Nicoleta Cheler. O parte dintre ameninţări au fost directe, iar altele s-au consemnat chiar în biroul prefectului de Suceava, fără ca acesta să intervină pentru a-l tempera pe primarul din Udeşti.
„Prefectul Sinescu Florin a procedat la chemarea numitei Coroleucă Angela, director la APIA Suceava, și a numitei Cheler Nicoleta, șef serviciu MS-IT, la sediul Prefecturii, în biroul său, cu dosarul de subvenții al CL Udești, împrejurare în care le-a cerut explicații neoficiale celor două funcționare cu privire la dosarele de subvenţie APIA ale CL Udești şi cu privire la refuzul APIA de a efectua plata subvenției către Consiliul Local Udești, de față la discuții asistând și primarul Botezatu Săvel Viorel. Acesta a avut permisiunea prefectului de a interveni liber și brutal în timpul discuțiilor, adresând de față cu prefectul expresii amenințătoare la adresa celor două funcționare APIA Suceava, conduită din care rezultă clar intenția primarului Udești de a demonstra că este susținut în demersurile sale ilegale de factori politici”, se arată în referatul de arestare formulat de DNA faţă de prefectul Florin Sinescu.
„A fost (n.r. - Săvel Botezatu) coşmarul meu pe perioada celor trei ani”
La dosar există şi mărturia Angelei Coroleucă, directoarea de atunci a APIA Suceava. Aceasta a povestit cum a fost vizitată de Săvel Botezatu şi cum s-a derulat întâlnirea. O altă declaraţie îi aparţine Nicoletei Cheler, angajată a APIA Suceava.
„S-a prezentat domnul primar Botezatu Săvel Viorel, care a folosit un limbaj violent şi m-a ameninţat că trebuie să-i primesc dosarul. I-am explicat şi lui să sunt schimbări şi că nu se mai poate, ca în anii 2007-2009, la care acesta mi-a răspuns că îmi va demonstra că va primi bani de la APIA, iar eu i-am replicat că va primi bani dacă respectă legea. I-am indicat ordinul nr. 246/2008 cu modificările din anul 2010 şi lista cu documente care era obligat să le prezinte la depunerea dosarului. Tot atunci Botezatu Săvel Viorel mi-a spus că dacă aş fi angajata lui m-ar da afară. Atitudinea lui a manifestat-o în biroul nr. 4 în faţa colegilor mei... Botezatu Săvel Viorel m-a ameninţat de câteva ori (fiind coşmarul meu pe perioada celor trei ani)... În primăvara anului 2012, respectiv după căderea Guvernului Boc, am fost sunată de către Botezatu Săvel Viorel pe telefonul fix şi ameninţată din nou, spunându-mi că a ieşit soarele şi pe cărarea lui şi că îmi va demonstra că el va câştiga toţi banii pe care nu i-am dat, precum şi cei pe care îi va cere ulterior. Având în vedere că în vara anului 2012 au crescut amenințările şi presiunea la adresa mea din partea lui Botezatu Săvel Viorel, am trimis către APIA Central o copie a dosarului şi o adresă, prin care am cerut un punct de vedere privind gestionarea dosarului Udeşti”, a povestit Nicoleta Cheler.
(24 feb 2015, 12:08:13