Analiza de bilanţ pentru anul 2014 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava (IPJ) indică faptul că în judeţ, în medie, se înregistrează zilnic câte trei fapte de furt din locuinţe. Conform datelor IPJ Suceava pe parcursul anului trecut în judeţ au fost sesizate 1.015 fapte de furt din locuinţe, cu 63 mai puţine faţă de anul 2013. Deşi în uşoară scădere, furturile din locuinţe se menţin la un nivel ridicat, cu mult peste numărul de fapte de furt din societăţi comerciale sau din autoturisme.
Neglijenţa proprietarilor este de multe ori decisivă
Subcomisarul Ionuţ Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, a subliniat că din cele 1.015 fapte de furt aproape 20% (183) au fost comise cu largul concurs al proprietarilor, care au lăsat uşile descuiate. Alte furturi au fost comise tot pe fondul neglijenţei, pe geamuri întredeschise ori după ce hoţii au găsit cheile ascunse în „locuri sigure”, gen sub preş, sub ghiveciul cu flori etc.
Cele mai multe din cele 1.015 fapte de furt au fost comise din locuinţe aflate în construcţie ori nelocuite. De foarte multe ori, proprietarii lasă bunuri de valoare în imobile în care nu locuiesc şi care nu sunt asigurate în nici un fel, iar hoţii au profitat din plin de asta.
Peste 500 de furturi din societăţi
În ceea ce priveşte alte tipuri de furturi, s-au înregistrat 513 furturi din societăţi (cu 46 mai multe decât în 2013), 325 din autoturisme (+72), 65 de furturi de autoturisme (+15) şi 105 furturi de animale (+10).
În ceea ce priveşte furturile de maşini, trebuie remarcat că majoritatea, 44 din 65, au fost furturi de folosinţă, autoturisme sustrase şi apoi abandonate.
Modificarea Codului Penal, invocată ca principal factor al creşterii numărului de infracţiuni
Analiza de bilanţ a IPJ Suceava indică o creştere a numărului de dosare penale la cele mai multe tipuri de infracţiuni de furt şi a faptelor cu violenţă. Reprezentanţii IPJ au subliniat însă că acest fapt s-a petrecut şi în condiţiile în care, odată cu intrarea în vigoare, din februarie 2014, a noului Cod Penal, respectiv a Codului de Procedură Penală, toate sesizările se înregistrează din start ca fapte penale.
În ceea ce priveşte infracţiunile contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii, s-au înregistrat 4.756 de sesizări penale. Mare parte dintre acestea, 3.728, s-au încadrat la infracţiunea de loviri sau alte violenţe.
În ceea ce priveşte criminalitatea contra patrimoniului, în 2014 au fost sesizate 7.459 de fapte, cu 180 mai multe decât în 2013. La acest capitol de infracţiuni intră furturile (59% din total), distrugerile (20%), înşelăciunile (8%) şi tâlhăriile (1,66% - 124 de sesizări, în creştere cu 35 faţă de 2013).
Numărul de furturi din judeţul Suceava, mult sub media naţională
Faţă de media naţională, Suceava stă totuşi bine.
„La infracțiunile de furt sesizate, se înregistrează un total de 4.402 infracțiuni, în creștere cu 226 de fapte, comparativ cu perioada ianuarie-decembrie 2013, însă cu cele 602 infracțiuni la 100.000 locuitori, județul Suceava se clasează pe locul 3 la nivel național, cu un număr redus de fapte comparativ cu alte inspectorate de poliție, fiind cu mult sub media națională”, a arătat subcomisarul Epureanu.
El a mai subliniat că pozitiv este şi faptul că în ceea ce priveşte cazurile de criminalitate gravă (omor, tentativă de omor sau viol), numărul de fapte nu a crescut, fiind în scădere la cele mai multe tipuri de infracţiuni.