Licitaţia pentru atribuirea merelor către preşcolari şi elevi în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete pare blocată la mantinelă. La mai bine de două săptămâni din momentul în care licitaţia electronică a luat sfârşit, reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava, cei care se ocupă de această procedură, nu au fost capabili să anunţe numele câştigătorului.
La ultima procedură derulată sub bagheta CJ Suceava, reluată după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a descoperit că nu s-au respectat toţi paşii legali, au participat, ca şi în primă fază, doi concurenţi. PFA Amariei Petru s-a oferit să livreze mere la preţul de 2,5 lei/kg, în timp ce oferta asocierii conduse de Parisienne a la Vys a fost de 1,8 lei/kg, ambele preţuri fără TVA. Licitaţia plecase de la suma de 2,9 lei/kg de mere, fără TVA, sumă de altfel cu care s-a făcut atribuirea contractului în luna decembrie către firma de casă a Consiliului Judeţean Suceava, Parisienne a la Vys, controlată de Vasile Savu, un abonat al contractelor din bani publici.
Cum au justificat cei de la Parisienne a la Vys preţul oferit?
Deoarece asocierea condusă de Parisienne a la Vys a coborât la 62% din valoarea de plecare a preţului licitat, potrivit OUG 34/2006 avea obligaţia să vină şi cu o justificare
„În cazul unei oferte care are un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, autoritatea contractantă are obligaţia de a solicita ofertantului, în scris şi înainte de a lua o decizie de respingere a acelei oferte, detalii şi precizări pe care le consideră semnificative cu privire la oferta, precum şi de a verifica răspunsurile care justifică preţul respectiv. O ofertă prezintă un preţ aparent neobişnuit de scăzut în raport cu ceea ce urmează a fi furnizat, executat sau prestat, atunci când preţul ofertat, fără TVA, reprezintă mai puţin de 80% din valoarea estimată a contractului respectiv”, se arată la articolul 202 din OUG 34/2006.
Este interesant cum au justificat cei de la Parisienne a la Vys acest preţ de 1,8 lei/kg de mere, fără TVA, în condiţiile în care, nefiind producători de mere, cumpărau acest produs, printre altele şi de la Alma Viva, culmea, cu aceeaşi sumă de 1,8 lei/kg.
Consiliul Judeţean Suceava tărăgănează lucrurile, iar copiii nu primesc mere
În timp ce reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava se bâlbâie şi tărăgănează licitaţia şi atribuirea contractului, circa 85.000 de elevi şi preşcolari din tot judeţul sunt privaţi de merele oferite din bani europeni. Iniţial, licitaţia la care s-au pus la bătaie nu mai puţin de 1,72 de milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro) a fost câştigată de asocierea condusă de SC Parisienne a la Vys SRL Fântâna Mare, o firmă care a sponsorizat unitatea contractantă, recte Consiliul Judeţean Suceava, cu trei zile înainte de atribuirea contractului. Concret, asocierea condusă de Parisienne a la Vys a fost declarată câştigătoare în data de 18 decembrie 2014, iar pe 15 decembrie 2014, între firma controlată de Vasile Savu şi Consiliul Judeţean Suceava a fost încheiat contractul de sponsorizare înregistrat sub numărul 27.748.
Potrivit caietului de sarcini, până pe data de 13 noiembrie 2014 trebuiau depuse printre alte documente şi garanţia de participare din partea ofertanţilor. Aceasta era în valoare de 34.540 de lei şi trebuia să fie la dosar în momentul deschiderii ofertelor, adică pe 13 noiembrie 2014
Din partea asocierii coordonate de Parisienne a la Vys, firmă controlată de Vasile Savu, poliţa de asigurare îşi începea valabilitatea din data de 14 noiembrie, cu alte cuvinte cu o zi mai devreme nu avea nici o valoare.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au considerat însă că totul este în regulă, iar procedurile de atribuire a contractului au continuat.
Licitaţia şi-a continuat cursul, iar în mod surprinzător, pe data de 5 decembrie 2014 Consiliul Judeţean Suceava a dispus prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor până pe 30 aprilie 2015, fără să motiveze în vreun fel această decizie. Cu toate acestea, la numai o săptămână, pe data de 12 decembrie 2014, Consiliul Judeţean Suceava a publicat pe SEAP anunţul privind organizarea etapei de licitaţie electronică în perioada 17 decembrie 2014, ora 14.00 – 18 decembrie 2014, ora 14.00.
Petru Amariei nu a fost înştiinţat nici un moment că oferta sa a fost respinsă, acesta aflând acest aspect abia după încheierea licitaţiei electronice prin care contractul a fost atribuit asocierii cu liderul SC Parisienne a la Vys.
O hârtie care a ajuns unde nu trebuia
Petru Amariei a aflat că a fost descalificat pentru că nu a prezentat la data de 13 noiembrie buletinul de analiză privind conţinutul de reziduuri de pesticide. În cauză a fost vorba însă de o problemă tehnică care a dus la închiderea pe o perioadă determinată a Laboratorului Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti. Totuşi, Petru Amariei a depus la dosar o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angaja ca imediat ce va intra în posesia buletinului de analiză să-l ataşeze la dosar, lucru care s-a petrecut pe 17 noiembrie 2014. Oricum, buletinul de analiză a ajuns înainte de licitaţia electronică, iar în cazul în care ar fi câştigat licitaţia merele urmau să fie distribuite în şcoli abia din ianuarie 2015.
Legat de acest buletin de analiză, Petru Amariei a depus recent o plângere penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, declinată imediat la structura similară din Bucureşti. Şi asta pentru că în a doua etapă a licitaţiei electronice de la începutul acestui an, reprezentanţii Parisienne a la Vys au prezentat un alt buletin de analiză privind conţinutul de reziduuri de pesticide, care spunea că merele lui Petru Amariei nu ar fi bune de consum.
Prin plângerea depusă la procurori, Petru Amariei vrea să afle cine şi în ce condiţii a eliberat, de la Laboratorul Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti, un document care nici nu corespunde cu realitatea şi care era personal.
Mai exact, actul depus la Consiliul Judeţean Suceava a fost ridicat de la Bucureşti de un anume Ion Mătuşescu, fără să existe vreo împuternicire notarială din partea titularului analizelor, PFA Amariei Petru, asta în condiţiile în care pentru remiterea analizelor efectuate s-a plătit şi o sumă considerabilă, de aproximativ 2.000 de lei.
Petru Amariei susţine că acestea nu sunt singurele nereguli din licitaţia pentru atribuirea de mere şi că analizează posibilitatea de a se adresa şi altor instituţii ale statului în legătură cu ilegalităţile din acest proces.
(23 feb 2015, 11:13:33
ei vand mere en gross cu 2.9 si 2,5 buna afacere..
in sezon cumperi merele cu 0,40 0,30 lei/kg
ma intereseaza si pe mine afacerea