Lupta contra tăierilor ilegale de pădure se dă din ce în ce mai mult cu mijloace moderne. După introducerea controlului transporturilor de material lemnos din pădure până la procesatori, prin intermediul tabletelor şi smartphone-urilor conectate la internet, prin care trebuie raportat orice transport de peste 3 mc într-un sistem unic naţional, acum se lucrează la un sistem prin care zonele cu probleme vor putea fi uşor identificate prin GPS.
Mai exact, angajaţii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare (ITRSV) Suceava, care răspund de controlul celor mai mari suprafeţe împădurite din ţară, lucrează la o hartă a zonelor de risc pentru tăierile ilegale de pădure. Numai că aceasta nu este doar una desenată pe hârtie, pe care se fac apoi cerculeţe roşii cu pixul, ci o hartă modernă, pe computer, realizată în coordonate GIS (Geographic Information System), care asociază un sistem de coordonate geografice matricei de pixeli sau vectorilor utilizaţi.
Astfel, unui obiect de pe hartă îi este asociată o poziție unică, corespunzătoare poziției geografice din lumea reală.
De exemplu, datorită acestui sistem de georeferenţiere, un GPS poate indica poziția exactă a autovehiculului pe o hartă rutieră.
„În funcţie de constatările efectuate cu ocazia controalelor silvice, ITRSV Suceava actualizează periodic zonele din judeţul Suceava cu infracţionalitatea silvică cea mai ridicată, astfel încât programarea controalelor să reducă cât mai mult riscul apariţiei unor tăieri ilegale de arbori de amploare”, a declarat şeful ITRSV Suceava, Daniel Coroamă.
Printre criteriile luate în calcul la stabilirea zonelor de risc de tăieri ilegale de pădure se află numărul de reclamaţii şi sesizări referitoare la ilegalităţi, numărul de proprietari, mărimea proprietăţilor, problemele sociale din zonă, existenţa unor suprafeţe de pădure neadministrate de ocoale silvice, dar mai ales numărul de amenzi şi sancţiuni aplicate şi volumele de tăieri ilegale constatate de-a lungul unei perioade mai mari de timp.
O astfel de hartă se va dovedi extrem de utilă în momentul în care se va pune în aplicare un alt proiect al Ministerului Mediului, cel de înfiinţare a unui „SMURD al pădurii”, un sistem de intervenţie rapidă, după modelul 112.
(23 feb 2015, 13:50:49