Şpăgile, eventualele nereguli şi ilegalităţi din şcolile din ţară au intrat în vizorul Ministerului Educaţiei. La solicitarea acestuia, Inspectoratul Şcolar al Judeţului (IŞJ) Suceava a cerut constituirea la nivelul fiecărei şcoli a unei comisii care să verifice eventuala implicare a oamenilor şcolii în acte ilegale.
Oficialii ministerului vor transparenţă, integritate, măsuri de prevenţie şi control al actelor cu risc de corupţie, în timp ce profesorii şi directorii se văd cu încă o comisie, pe lângă celelalte existente, pusă în cârca lor.
După ce, într-o primă fază, directorii de şcoli au fost instruiţi şi informaţi cu privire la activitatea şi rolul acestor comisii şi la modalităţile de prevenire şi combatere a corupţiei, aceştia trebuie să se pună în temă cu activităţile ce trebuie desfăşurate în cadrul comisiei.
Oamenii şcolii sunt rezervaţi cu privire la eficacitatea comisiilor pentru prevenirea actelor de corupție în educație, însă finalitatea activităţilor acestei comisii le este certă – o producţie impresionantă de situaţii, evidenţe, documente constatatoare, fişe de evaluare, rapoarte, planificări anuale şi chestionare de completat.
Ministerul a făcut o listă a activităţilor din şcoli vulnerabile la corupţie
Comisia nou înfiinţată trebuie să identifice şi să descrie situaţiile în care ar putea apărea corupţia în unităţile de învăţământ, ba mai mult, ministerul pune la dispoziţia acestei structuri o serie de activităţi vulnerabile la corupţie, printre cele considerate ca având un grad mare de risc fiind: achiziția/gestionarea de bunuri, servicii și lucrări, recrutarea și selecția personalului, gestionarea situațiilor școlare, acordarea unor aprobări ori autorizații, gestionarea mijloacelor financiar-contabile, încheierea situației școlare a elevilor, acordarea premiilor, a recompenselor și a distincțiilor elevilor etc.
„Comisia trebuie să aibă în grijă respectarea eticii profesionale. Deja intră în discuţie propriul arbitru şi propria consideraţie despre tot ceea ce depăşeşte şi ce nu etica profesională. Nimeni cu cred că este speriat de înfiinţarea acestei comisii”, apreciază un director din municipiul Suceava.
Cât despre practici cu tradiţie, existente în şcoala românească, cadrul didactic precizează că „se poate face diferenţa dintre un gest uman şi un gest care ar putea pune la îndoială integritatea unei persoane”.
Încă o comisie pe lângă celelalte aproape 20 de comisii existente în şcoli
Indiferent de numărul de elevi şi profesori, în fiecare şcoală există peste 20 de comisii ale căror domenii de activitate sunt diverse. Membrii acestor comisii sunt chiar profesorii din şcoala respectivă, iar pentru această activitate dascălii nu primesc bani în plus la salariu. Dascălii spun că, săptămânal, sunt nevoiţi să aloce ore bune pentru întocmirea de acte, dosare, portofolii şi rapoarte, teancuri întregi de documente, toate în defavoarea pregătirii lecţiilor pentru elevi.
Comisia pentru securitatea elevilor, Comisia pentru curriculum, Comisia pentru perfecţionare, Comisia PSI (prevenirea şi stingerea incendiilor), Comisia pentru securitatea în muncă, Comisia pentru acordarea burselor şcolare, Comisia pentru prevenirea abandonului şcolar, Comisia pentru orientare şcolară şi profesională, Comisia pentru perfecţionare şi formare continuă, Comisia pentru proiecte internaţionale sunt denumirile a doar câtorva dintre comisiile care trebuie constituite la nivelul fiecărei şcolii, unele dintre acestea existând doar cu numele. Sunt cazuri, mai ales în şcolile mici, în care un cadru didactic este membru în aproape toate comisiile.
(21 feb 2015, 13:10:12