Lucrările de reabilitare şi modernizare a campusului Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) sunt puse sub semnul întrebării, după ce Ministerul Educaţiei a alocat, pentru capitolul investiţii, 5% din suma solicitată de instituţia suceveană. Universitatea suceveană a primit 500.000 de lei din cei 10.000.000 de lei ceruţi, bani insuficienţi pentru a continua sau pentru a iniţia investiţii de amploare în campusul studenţesc.
Prof. univ. dr. Gabriela Prelipcean, prorector al USV, a menţionat că suma aferentă anului 2015 este mai mică decât cea primită anul trecut (când au fost alocaţi aproape un milion de lei), însă banii din 2015 ar putea fi suplimentaţi pe parcursul anului.
Centrale termice în căminele 1 şi 2, priorităţi în acest an
După ce în iarna acestui an studenţii din căminele 1 şi 2 ale instituţiei au primit căldură şi apă caldă cu porţia, conducerea USV vrea să achiziţioneze centrale termice pentru aceste clădiri.
„În aceste condiţii, singura soluţie este achiziţionarea a două centrale pentru aceste cămine. Trebuie să existe un standard la care să nu întâmpinăm acest gen de probleme, iar studenţii să nu aibă de suferit. La finele anului trecut, am reuşit să achiziţionăm centrala termică pentru căminul 4”, a explicat Gabriela Prelipcean.
Costul centralelor termice pentru cele două cămine este estimat la 800.000 de lei.
Reamintim că de la începutul lunii decembrie, studenţii USV au fost anunţaţi că vor primi apă caldă şi căldură după un orar special. Programul zilnic de furnizare a apei calde este între orele 6.00 şi 9.00 şi între 20.00 şi 23.00, pe când căldura este furnizată între orele 9.00 şi 20.00 şi între 23.00 şi 6.00.
De menţionat că orarul la apă caldă şi căldură, stabilit pentru această iarnă, s-a făcut având în vedere că nu a fost posibilă încălzirea spaţiilor de învăţământ şi a căminelor universităţii, concomitent cu furnizarea apei calde.
Conducerea USV vrea să suplimenteze locurile de cazare din campus
Pentru a suplimenta spaţiile de cazare pe care Universitatea „Ştefan cel Mare” le pune la dispoziţia studenţilor, reprezentanţii instituţiei vor să mansardeze căminul 4 şi să transforme podul căminului 1 într-un spaţiu propice pentru studenţi.
„Creşterea capacităţii de cazare la căminul 4 se va face prin mansardare. Vom câştiga 20 de locuri pentru studenţii noştri, respectiv 10 camere. Cât priveşte căminul 1, prin refuncţionalizarea podului, obţinem 5 camere noi, respectiv 10 locuri de cazare pentru studenţi”, a punctat Gabriela Prelipcean.
Reabilitarea podului este singura intervenţie de modernizare de care va beneficia căminul 1 din campus, în 2015, din cauza lipsei fondurilor pentru demararea unor lucrări capitale.
De cealaltă parte, în planul operaţional pentru 2015, USV mai vrea să modernizeze o serie de laboratoare şi să înlocuiască echipamentele vechi cu altele de ultimă generaţie, dotări ce urmează a fi realizate, într-o primă fază, din fonduri din proiecte de cercetare sau proiecte cu finanţare nerembursabilă.
Reabilitarea corpului istoric este în aşteptare
Propusă de mai mulţi ani de zile, reabilitarea corpului A al instituţiei, de pe strada Universităţii, va suferi o nouă amânare.
Modernizarea corpului istoric este estimată la patru milioane de lei, fiind inclusă într-un proiect amplu al Universităţii din Suceava, „Reabilitare amenajări exterioare şi sistematizare verticală”, proiect ce se întinde pe mai mulţi ani şi a cărui valoare este estimată la 12 milioane de lei.
„Referitor la corpul A, ne dorim să ducem lucrările ceva mai departe, acest fapt fiind condiţionat de sumele pe care le vom obţine. Totodată, pentru aula Corpului A, vrem să accesăm un proiect, prin platforma Crowdfunding, o sursă alternativă de finanţare, prin care să solicităm sprijin pentru revitalizarea frescei din aula Corpului A şi alte lucrări”, a mai explicat Gabriela Prelipcean.