Cinci romi din comuna Vereşti au fost trimişi ieri în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, fiind acuzaţi că, în timpul unor percheziţii la domiciliile lor, în satul Hancea, într-un dosar pentru anihilarea unei reţele care se ocupă cu traficul de maşini de lux furate, i-au atacat pe poliţişti.
Toată povestea s-a petrecut în aprilie 2012, iar la vremea respectivă Monitorul de Suceava a scris despre acele scene de coşmar petrecute la locuinţa unuia dintre suspecţi, Cezar Stănescu, în vârstă de 34 de ani.
Deşi în primă fază lucrurile păreau sub control, cei aproximativ zece poliţişti care efectuau percheziţia, mai mulţi luptători de la Acţiuni Speciale (aşa-zişii mascaţi ai poliţiei), ofiţeri de la Investigaţii Criminale şi criminalişti au fost atacaţi de mai mulţi romi chiar în timp ce scotoceau locuinţa respectivă.
Atacatorii au spart geamul şi au aruncat în locuinţă o sticlă cu o substanţă (cel mai probabil benzină), ameninţându-i pe poliţiştii că vor arde ca şobolanii.
Surse judiciare mărturisesc că intervenţia în forţă a oamenilor legii a făcut să fie evitată o tragedie.
Un poliţist a tras un foc de armă în aer, iar colegii săi au ripostat cu spray lacrimogen, împrăştiindu-i pentru moment pe agresori.
“Erau în jur de 50. Au spart geamurile, uşa şi au început să arunce în noi cu tot ce prindeau, pietre, borcane, pavele…”, mărturisea atunci unul dintre poliţiştii care au participat la percheziţii.
Un poliţist din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale a fost lovit cu o bucată de ţiglă în arcadă, fiind transportat la spital, pentru a primi îngrijiri medicale.
La vremea respectivă, anchetatorii au ridicat nu mai puţin de şapte maşini de lux, marca BMW, Mercedes şi Volvo, despre care existau suspiciuni că ar fi furate din străinătate, trei autoturisme de la Vereşti, de la Cezar Stănescu, două de la Dumbrăveni, de la un anume Mihai Musteaţă, şi alte două de la Suceava şi Iaşi, de la cumpărători de bună credinţă.
Dacă dosarul maşinilor de lux furate (între timp s-au confirmat suspiciunile) se află încă în lucru la procurori, ieri, pe rolul Judecătoriei Suceava s-a înregistrat un dosar disjuns din cel principal, dosar privind doar infracţiunile de ultraj.
Acuzaţiile procurorilor
Pe lista inculpaţilor din dosarul de ultraj sunt nu mai puţin de cinci indivizi: Dănuţ Stănescu, Ferdinant Stănescu, Gheorghe Stănescu, Elena Stănescu, Florin Stănescu, majoritatea acuzaţi de câte nouă infracţiuni de ultraj.
Într-un comunicat de presă remis ieri după-amiază, procurorii precizează şi acuzaţiile aduse fiecăruia dintre inculpaţi.
Dănuţ Stănescu:„la data de 09.04.2012, a lovit cu un obiect contondent în fereastra camerei în care se aflau mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu cu prilejul efectuării unei percheziţii domiciliare autorizate de instanţa de judecată, iar ulterior a folosit un topor în scop de a-i intimida”;
Feridinant Stănescu: „la aceeaşi dată şi în aceleaşi împrejurări, inculpatul a îmbrâncit un ofiţer de poliţie, iar ulterior a adresat ameninţări cu acte de violenţă fizică altor ofiţeri şi agenţi de poliţie aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu”;
Gheorghe Stănescu:„a ameninţat cu incendierea mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie şi a încercat să lovească cu un scaun un ofiţer de poliţie, lovind cu un lemn în fereastra camerei în care se aflau alţi ofiţeri şi agenţi de poliţie”;
Elena Stănescu:„a aruncat cu o substanţă în interiorul camerei în care se aflau mai mulţi ofiţeri şi agenţi de poliţie aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu scopul de a le induce acestora temerea că vor fi incendiaţi”;
Florin Stănescu: ”la aceeaşi dată şi în aceleaşi împrejurări, a lovit cu un obiect un ofiţer de poliţie aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu”.
Judecătorii vor stabili acum, în baza probatoriului strâns de procurori, dacă acuzaţiile stau sau nu în picioare.