Aproape un sfert dintre tinerii care au părăsit sistemul de protecţie a copilului anul trecut au fost reintegraţi în familia naturală. Din statisticile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava rezultă că, în anul 2014, 93 de minori au părăsit sistemul de protecţie a copilului, din care 33 au ajuns înapoi în familia naturală. Majoritatea copiilor care au părăsit sistemul de protecţie au fost crescuţi de asistenţi maternali profesionişti sau în centre de plasament şi case de tip familial.
Este şi cazul a doi frăţiori din Fălticeni care au revenit în familia naturală după ce au fost crescuţi o perioadă de un asistent maternal. În anul 2011, minorii au fost luaţi de stat la cererea părinţilor şi daţi în grija unui asistent maternal. Părinţii au declarat că nu au o locuinţă proprie, nu au venituri şi mama minorilor este grav bolnavă. Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava a analizat cazul acestei familii şi, constatând că cele declarate de părinţi sunt adevărate, a luat fraţii şi i-a dat în plasament unor „părinţi de profesie”. Între timp tatăl minorilor a făcut mai mulţi paşi pentru a-şi recâştiga copiii luaţi de stat din cauza sărăciei. Pentru că are un loc de muncă şi are unde locui, tatăl a înaintat Tribunalului Suceava documentaţia necesară în vederea reintegrării copiilor în familia naturală. În luna octombrie a anului trecut, Tribunalul Suceava a emis sentinţa de reintegrare în familie a celor doi minori.
Program de formare şi perfecţionare a asistenţilor maternali
La sfârşitul anului trecut, în evidenţele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava erau înregistraţi 412 asistenţi maternali profesionişti (Serviciul AMP), instruiţi să devină „părinţi”, care au în îngrijire 637 de copii, cei mai mulţi dintre ei fiind minori neglijaţi în familie. Doi asistenţi maternali au în plasament câte patru copii, 16 asistenţi maternali au în îngrijire câte trei minori, 187 de „părinţi de profesie” cresc în propriile familii câte doi copii, iar cei mai mulţi asistenţi maternali (207) au câte un copil în plasament.
Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a explicat că 402 asistenţi maternali profesionişti au participat la un program de formare şi perfecţionare organizat de DGASPC Suceava, având ca temă “drepturile şi obligaţiile asistenţilor maternali profesionişti”, unii fiind formaţi în problematica copilului cu dizabilităţi.
„Doi specialişti din Belgia au organizat un curs de formare pentru personalul din Complexul de recuperare neuro-psiho-motorie Blijdorp - O Nouă Viaţă Suceava, cu tema Comportamentul agresiv – factori de risc, prevenire, intervenţie, model de desfăşurare a unei crize. De asemenea, în cadrul proiectului Autism Adult Training for New Opportunitie, trei specialişti din cadrul DGASPC Suceava au participat la o întâlnire în Lituania, în care s-a conturat modelul testării pilot”, a completat Nicoleta Daneliuc. Din cei 637 de copii crescuţi de asistenţi maternali, 468 sunt din mediul rural şi 169 sunt din mediul urban. În anul 2011, 112 copii din comunitate au intrat în sistemul de protecţie a copilului, în timp ce în anul 2014 s-au înregistrat 128 de minori care au avut nevoie de ajutor.