Săvel Botezatu şi avocaţii acestuia încearcă în zadar să-i convingă pe magistraţi că nu mai sunt motive pentru menţinerea stării de arest preventiv. Curtea de Apel Suceava a respins ieri o nouă contestaţie depusă de primarul din Udeşti prin care se cerea înlocuirea măsurii arestului preventiv cu arestul la domiciliu. Decizia de ieri este definitivă, astfel încât Săvel Botezatu va petrece până la final a treia lună în arest preventiv.
Pe lângă faptele pentru care s-a început urmărirea penală şi s-a ajuns la arestarea din decembrie 2014, Săvel Botezatu este cercetat şi pentru infracţiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene.
Fraudele care i se impută fostului primar din Udeşti ar fi fost comise în perioada 2011-2013, în două etape. În 2011 şi 2012 subvenţiile pe teren au fost încasate de Consiliul Local al localităţii, pentru păşunea care, teoretic, era pentru toţi crescătorii de animale din localitate. Banii ar fi fost încasaţi cu documente fictive, iar parte din sume deturnate spre buzunarele celor care au pus la cale afacerea ilegală. În 2013, când legislaţia nu a mai permis ca subvenţiile să fie încasate de consiliile locale, s-a înfiinţat Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici” Udeşti, condusă de casiera primăriei, Marinela Borza, secondată de Mariana Ciutac, consilier principal în probleme de agricultură la Primăria Udeşti. Imediat, suprafaţa de păşune a fost încredinţată de primar asociaţiei, pe motiv că era singura legal constituită. Această asociaţie a încasat, în 2013, subvenţii de peste 400.000 de lei, inclusiv pe animale, deşi membrii asociaţiei nu erau crescători, ci doar primiseră de la primărie păşunea comunală, prin atribuire directă.
O altă parte a activităţii infracţionale, susţin procurorii DNA, s-a derulat în perioada octombrie-noiembrie 2014. Cei doi au trecut la alt gen de infracţiuni, împotriva înfăptuirii justiţiei, în sensul că au cooptat în asociaţie crescători de animale din Udeşti, în încercarea de a transforma asociaţia din una formată din patru oameni din cadrul primăriei în una în conformitate cu prevederile legale.
În ceea ce-l priveşte pe primar, acesta este acuzat printre altele şi de infracţiunea de şantaj, în sensul că a făcut presiuni asupra conducerii APIA Suceava, direct şi prin intermediul unor factori politici, pentru aprobarea plăţii ilegale a subvenţiilor.