De la o lună la alta, datoriile sucevenilor către societatea de termoficare a oraşului cresc considerabil. În ciuda numeroaselor campanii de recuperare a restanţelor de la rău-platnici, a demersurilor făcute de primărie, de Termica şi de conducerea asociaţiilor de proprietari, doar o parte din suceveni achită constant ceea ce consumă – căldură şi apă caldă, în vreme ce alţii au şi uitat unde au de mers să achite utilităţile.
„Din cauza încasărilor slabe, mergem ca pe sârmă cu stocul de masă lemnoasă, care ne mai ajunge pe câteva zile. Problema e că în aceste luni de iarnă a crescut soldul la populaţie. Dacă pentru luna decembrie factura a fost de 3,2 milioane de lei, de la populaţie s-au încasat 2,2 milioane de lei. Într-o singură lună de iarnă soldul a crescut cu peste un milion de lei (10 miliarde de lei vechi)”, a tras un semnal de alarmă primarul Ion Lungu, la şedinţa de ieri cu asociaţiile de proprietari.
Comparativ, luna trecută, Primăria Suceava a achitat subvenţii de 2,5 milioane de lei pentru căldura furnizată populaţiei, în condiţiile în care acestea reprezintă cam 40% din costul aprobat al energiei termice.
Costul mediu de încălzire a unei locuinţe în Suceava, mai mic de 170 de lei
Încasările foarte slabe ale facturilor la încălzire ale populaţiei au devenit un adevărat fenomen, greu de explicat în condiţiile în care locuitorii Sucevei au unul din cele mai mici costuri de încălzire din întreaga ţară – 185 de lei/gigacalorie, iar facturile din această iarnă au fost mai mici decât în alţi ani.
“Din ce am văzut în alte oraşe din ţară, la noi, valorile facturilor sunt printre cele mai mici. La o factură de 3,2 milioane de lei, împărţită la 19.000 de apartamente, iese o factură medie de 170 de lei. Pentru cei care stau la garsonieră costul de încălzire este mai mic decât atât, iar la cei cu trei sau patru camere este ceva mai mare. Ideea e că sunt costuri suportabile, dar nu se doreşte a fi plătită factura la energia termică”, a spus edilul sucevean, care a dat ca exemplu facturi de 500 sau chiar 800 de lei, doar la încălzire, în alte localităţi mari din ţară.
În prezent, restanţele populaţiei către Termica au depăşit 180 de miliarde de lei vechi, suma crescând cu aproximativ 10 miliarde de lei vechi pentru fiecare lună de iarnă.
Eforturi pentru ieşirea din iarnă şi soluţii pentru viitorul sezon rece
Şeful municipalităţii sucevene a făcut apel la conducerea asociaţiilor de proprietari să impulsioneze încasările de la populaţie, dacă doresc să nu apară probleme la furnizarea căldurii şi apei calde.
„Trebuie făcut tot ce este posibil să se încaseze sumele necesare de la populaţie, să putem să o scoatem la capăt iarna aceasta. Nu e de glumă, dimineaţă erau minus 11 grade Celsius, nu a trecut iarna, cum credeau unii, care deja răsuflau uşuraţi”, le-a transmis Ion Lungu.
De altfel, edilul sucevean consideră că în primăvară va trebui regândită strategia de termoficare a oraşului, luându-se în calcul numărul mare de rău-platnici.
„Avem unul dintre cele mai mici tarife din ţară. Dacă nu se doreşte a se plăti, nu văd ce mai putem face noi. Degeaba tot discutăm de achitarea sumelor din urmă, de penalităţi, când nu se achită nici măcar factura curentă. Este o problemă şi cu veniturile, dar este şi rea-voinţă. Pentru cei cu venituri mici se acordă suplimentar şi subvenţii de la Guvern, de până la 90% din factură. Nu înţeleg de ce nu se achită ceea ce se consumă”, a adăugat Ion Lungu.
Măsuri contra rău-platnicilor vor fi luate începând din primăvară.
„În plin sezon rece nu putem lua nici o decizie. În primăvară vom căuta soluţii în Consiliul Local, vom sta cu picioarele în apă rece, să găsim soluţii să-i protejăm pe cei bun-platnici şi să-i aranjăm pe cei care nu plătesc”, le-a transmis şeful municipalităţii sucevene preşedinţilor şi administratorilor de asociaţii.
(18 feb 2015, 11:13:20
Din punctul meu de vedere sistemul centralizat poate sa ramana dar nu sunt de acord cu faptul ca 51% din populatie plateste subventia acordata celorlalti 49% din sistemul centralizat.