Sucevenii care au ieşit din casă ieri, dis-de-dimineaţă, s-au transformat în patinatori, fără voia lor, din cauza unui fenomen periculos, care a dus la formarea unui strat subţire de gheaţă, dar foarte alunecos, în întreg oraşul.
Scurtele reprize de ploaie şi umezeala din aer, în combinaţie cu temperaturile scăzute, de aproximativ –3 grade Celsius, înregistrate ieri dimineaţă, au dus la apariţia fenomenului cunoscut drept „ploaie de gheaţă”. Acesta este caracterizat de îngheţarea apei de ploaie la scurt timp după ce a ajuns la sol.
De altfel, efectele acestui fenomen au fost vizibile, de exemplu, la caroseriile şi geamurile maşinilor, pe care şoferii le-au găsit acoperite cu o pojghiţă dură de gheaţă.
La nivelul trotuarelor, fenomenul a fost cu atât mai periculos cu cât stratul de gheaţă format nu era uşor vizibil, pietonii fiind adeseori surprinşi de faptul că „le fuge pământul de sub picioare”, deşi totul părea a fi în regulă.
Dacă în zonele centrale ale Sucevei şi pe trotuarele arterelor principale echipele firmei de salubrizare au împrăştiat sare pe trotuare, atât manual, cât şi mecanizat, în schimb, prin cartiere, dar şi prin unele zone intens circulate, unde nu apucaseră încă să ajungă, traficul pietonal s-a desfăşurat greoi.
„Temperaturile negative au dus la formarea poleiului pe străzile Sucevei. Pe străzile principale, cu prioritate 0 şi 1, nu au fost probleme, pentru că s-a intervenit la timp, împrăştiindu-se material antiderapant, în principal sare. Dacă la străzi intervenţia a fost satisfăcătoare, nu acelaşi lucru pot spune despre trotuare. De la ora 6 dimineaţa le-am solicitat să se axeze pe trotuare, pentru a veni în sprijinul celor care merg devreme la serviciu ori la şcoală”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi, care coordonează activitatea de salubrizare şi deszăpezire la nivelul municipiului Suceava.
Acesta a verificat în teren modul în care s-a acţionat, arătându-se nemulţumit doar de faptul că nu s-a acţionat pe un număr mai mare de trotuare, până să înceapă oamenii să iasă din case.
„Oricât de mult am vrea să deszăpezim şi să combatem poleiul de pe trotuare, trebuie luat în calcul şi faptul că sarea îşi face mai greu efectul, mai ales dacă nu este circulaţie mai mare. Prioritate au avut trecerile de pietoni şi zonele din jurul unităţilor de învăţământ”, a adăugat viceprimarul sucevean.
În total, pentru combaterea poleiului de pe trotuare, cei de la Diasil au acţionat cu trei utilaje mecanizate şi cu două echipe de câte nouă oameni.
Mâini şi picioare rupte, de la căderea pe gheaţă
Fenomenul care a dus la formarea unui înşelător strat de gheaţă pe străzi, dar şi pe scările de intrare în blocuri ori la case a făcut mai multe victime.
În total, la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au fost înregistraţi 15 pacienţi cu traumatisme cauzate de căderea pe gheaţă, atât copii, adulţi, cât şi vârstnici.
Dintre aceştia, patru au fost internaţi cu fracturi ale membrelor inferioare ori superioare – trei femei cu vârste cuprinse între 67 și 70 de ani, precum şi un bărbat de 44 de ani.
O parte dintre aceşti pacienţi provin din mediul rural, dar cei mai mulţi sunt locuitori ai municipiului Suceava.