Municipalitatea suceveană nu poate înfiinţa un serviciu propriu de termoficare, în cadrul căruia să preia 157 de salariaţi de la Termica, pentru a asigura în continuare serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice către 20.000 de locuinţe din municipiul reşedinţă de judeţ.
„Răspunsul venit de la Guvern este unul negativ. Ni se spune ceea ce ştiam deja – în ce condiţii se pot face angajările, cu respectarea numărului de personal stabilit de Prefectură şi încadrarea în anvelopa salarială”, a spus primarul Ion Lungu, care a fost împuternicit de Consiliul Local să facă demersurile necesare înfiinţării unui serviciu de termoficare în cadrul Primăriei Suceava.
Practic, pentru rezolvarea problemei termoficării mai rămân doar două opţiuni – licitarea acestui serviciu sau înfiinţarea unei noi societăţi de termoficare.
„Ne preocupă desemnarea unui nou operator de termoficare. Consilierii locali au propus în ultima şedinţă de Consiliu să reluăm procedura de licitaţie, este posibil să facem asta chiar de luna aceasta, cu aceleaşi condiţii ca la licitaţia de anul trecut.
Nu este exclus ca în paralel să facem şi o societate a primăriei. Este aşteptat un nou act normativ prin care se dă posibilitatea încredinţării directe a unui serviciu public de către autorităţile locale unei societăţi care are acţionariat 100% Consiliul Local”, a explicat şeful municipalităţii sucevene.
Conform prevederilor legislative actuale, varianta de înfiinţare a unei noi societăţi de termoficare era considerată ca fiind riscantă, pentru că necesită cheltuieli mari, fără a exista vreo garanţie că acea firmă va câştiga licitaţia organizată de municipalitate, la care este obligată să participe, ca oricare alt agent economic.
„Acum este o luptă între cele două societăţi care asigură acest serviciu public, de furnizare a căldurii şi apei calde în municipiul Suceava. Ori primăria este interesată să aibă o stabilitate în ceea ce înseamnă producerea, transportul şi distribuţia energiei termice. Pentru iarna viitoare să avem stabilit foarte clar cine face aceste servicii şi să avem asigurat un stoc de masă lemnoasă, să nu păţim ca în această iarnă, în care Dumnezeu ne-a ajutat să o scoatem la capăt, pentru că a fost mai cald”, a concluzionat edilul sucevean.
Producţia energiei termice necesare municipiului Suceava este asigurată de compania Bioenergy Suceava, care a construit o centrală modernă, pe biomasă, în vreme ce Termica a rămas cu activitatea de transport şi distribuţie.
(17 feb 2015, 11:07:55