Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 17 feb 2015 - Anul XX, nr. 38 (5850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

În ton cu vremurile

Agricultorii vor plăti impozite mai mici, după ce normele de venit au fost diminuate

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cultivatorii de teren agricol şi crescătorii de animale din judeţ vor plăti în 2015 un impozit mai mic pentru veniturile realizate în agricultură. Asta după ce normele de venit stabilite pentruimpozitarea veniturilor din agricultură în 2015, pentru anul 2014, sunt în general mai mici decât cele stabilite în 2014, pentru 2013. Aceste norme de venit nu sunt decât o confirmare a anului prost din cele mai multe ramuri ale agriculturii. Mai exact, a veniturilor mici pe care le-au realizat cei care au cultivat teren sau au crescut animale, păsări sau albine.

 

Normele de venit au fost diminuate în baza raportului cheltuieli-venituri

Vasile Costan, directorul Direcţiei Agricole Suceava, a explicat că normele de venit au fost stabilite în baza datelor concrete de la nivelul judeţului. Au fost luate în calcul cheltuielile cu însămânţarea şi îngrăşământul, de exemplu, care au fost în creştere. Cu câteva excepţii, preţurile culturilor agricole, producţia 2014, au fost mai mici ca în anul anterior, în timp ce la sectorul creşterii bovinelor cheltuielile au crescut, însă preţul laptelui este şi el în scădere. Situaţia a stat cel puţin la fel de prost şi în ceea ce-i priveşte pe apicultori.

„Specialiştii instituţiei noastre au făcut note de fundamentare privind fiecare produs vegetal şi pe specii de animale. Având în vedere raporturile între cheltuieli şi venituri au rezultat normele de venit care au fost acceptate şi aprobate de Direcţia de Finanţe”, a declarat Vasile Costan, subliniind că normele au fost stabilite în acord cu reprezentanţii celor mai importante asociaţii de cultivatori de teren, de pomicultori şi de crescători de animale.

 

Normele de venit stabilite

Normele de venit pentru 2015 sunt următoarele: vaci şi bivoliţe 200 de lei per cap de animal, oi şi capre – 20 de lei, proci la îngrăşat – 33 de lei, păsări de curte – doi lei, familii de albine – 19 lei.

În ceea ce priveşte sectorul vegetal, normele de venit stabilite sunt următoarele: cereale – 210 lei la hectar, plante oleaginoase – 220 de lei, cartofi – 670 de lei, sfeclă de zahăr – 310 lei, tutun – 620 lei, legume în câmp – 1.170 lei, legume în spaţii protejate – 2.150 lei, leguminoase pentru boabe – 350 lei, pomi de rod – 1.405 lei, arbuşti fructiferi – 650 lei, flori şi plante ornamentale – 3.150 lei, vie pe rod – 450 lei.

 

Diminuări importante faţă de normele de venit stabilite în 2014

Comparativ cu normele stabilite în 2014, sumele sunt în cele mai multe cazuri mai mici. De exemplu, norma de venit la cap de bovină s-a diminuat de la 250 de lei la 200 de lei.  La oi şi capre a scăzut de la 26 la 20 de lei, în timp ce la familii de albine a scăzut de la 27 la 19 lei. La cereale norma de venit a scăzut de la 215 la 210 lei. Cea mai drastică scădere a normei de venit este însă la cartof, de la 1.200 de lei în 2014 la 670 de lei. Această scădere se explică prin preţul foarte scăzut al cartofilor recoltaţi anul trecut. 

 

Cine plăteşte impozit în agricultură

Normele de venit înseamnă impozite mai mici în condiţiile în care din aceste sume se calculează impozitul de 16% în agricultură. Impozitele sunt plătite însă doar de agricultorii şi crescătorii de animale care au producţii ce depăşesc consumul propriu. Impozitul se aplică celor care cultivă mai mult de două hectare de teren cu cereale, cartofi sau sfeclă de zahăr. De asemenea, sunt impozitate veniturile obţinute din exploatarea unor culturi mai mari de 0,5 hectare de legume în câmp; 0,2 hectare de legume în spaţii protejate; 1,5 hectare de pomi pe rod şi 0,5 hectare de vie pe rod. În ceea ce priveşte crescătorii de animale, impozitul se aplică celor care au mai mult de două bovine, 10 ovine sau 10 caprine.

Trebuie spus că impozitul pe venit se plăteşte doar pentru ceea ce este peste aceste efective. De exemplu, cine are cinci vaci este scutit de impozit pentru două şi plăteşte pentru următoarele trei. În cazul normei de venit din 2015 asta înseamnă 32 de lei pentru fiecare bovină (16% din 200 de lei). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Agricultorii vor plăti impozite mai mici, după ce normele de venit au fost diminuate.
 Vizualizări articol: 2582 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Agricultorii vor plăti impozite mai mici, după ce normele de venit au fost diminuate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Curcan fript Prieten cu Anton Pann și cu mulți cărturari români de la jumătatea veacului al XIX-lea, J.C. Hințescu era de fapt sas - pe numele său real: Hintz -, librar în Șcheii Brașovului. Era însă împătimit după tot ceea ce venea din... Citeşte