Mai multe centre de plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava au fost transformate în centre de tip familial, odată cu această transformare modificându-se şi numărul de angajaţi care au grijă de copiii abandonaţi, abuzaţi, nevoiţi să trăiască departe de familia naturală. Modificările impuse în serviciile de tip rezidenţial s-au făcut, după cum au declarat reprezentanţii Protecţiei Copilului Suceava, „pentru a asigura o mai bună coordonare, îngrijire, supraveghere, asistenţă socială, educaţională, medicală şi psihologică pentru copiii care beneficiază de aceste servicii”.
La Casa de tip familial "Sfântul Gheorghe" din Dolhasca s-a impus reducerea numărului de posturi de la 11 la 10 şi transformarea postului de şef centru într-un post de şef serviciu. Şi la Casa de tip familial "Universul Copiilor” din Rădăuţi numărul de posturi a scăzut de la 13 la 11, cu două posturi vacante de muncitor calificat III (bucătărie) şi supraveghetor de noapte şi transformarea postului de şef centru într-un post de şef serviciu. Un post vacant de asistent social debutant a rămas la Casa de tip familial "Visătorii" din Fundu Moldovei. Ca urmare a măririi capacităţii centrului, s-a impus suplimentarea numărului de personal de la 17 posturi la 18 posturi.
O reducere de personal de la 17 posturi la 14 posturi a avut loc la Casa de tip familial "O Nouă Viaţă" Siret din cadrul Serviciilor sociale pentru copii cu dizabilităţi. Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că o reducere de personal de la 141 de posturi la 132 de posturi s-a produs şi la Gura Humorului. „A avut loc reorganizarea Serviciilor multifuncţionale pentru copilul aflat în dificultate Gura Humorului – Ostra. S-a desfiinţat compartimentul contabil administrativ şi biroul educaţie, corelându-se astfel capacitatea caselor şi apartamentelor din subordinea acestor servicii cu situaţia de fapt existentă la nivelul acestora, cu respectarea raportului număr de beneficiari/număr de personal prevăzut de Hotărârea Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale”, a explicat Nicoleta Daneliuc.
Suplimentare de personal la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea
Modificări au avut loc şi în centrele pentru adulţi din cadrul DGASPC Suceava. La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei s-a desfiinţat Compartimentul de asistenţă medico-socială şi terapie ocupaţională şi s-au înfiinţat Compartimentul de asistenţă medicală şi Compartimentul de asistenţă socială şi terapie ocupaţională. Reorganizarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Mitocu Dragomirnei s-a impus, au declarat reprezentanţii DGASPC, „pentru a corela personalul în funcţie de nevoile beneficiarilor, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (3) lit. a) din Hotărârea Guvernului nr. 23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale (<în cazul serviciilor sociale acordate şi organizate în centre rezidenţiale, personalul de specialitate reprezintă minimum 60% din numărul total de personal>).” În structura de personal, s-au impus reducerea postului ocupat de un muncitor calificat I (electrician) şi înfiinţarea a două posturi cu jumătate de normă de psiholog stagiar şi medic psihiatru şi reducerea postului ocupat de un muncitor calificat I (instalator) şi înfiinţarea unui post de asistent medical.
La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea s-au desfiinţat Compartimentul tehnico-administrativ şi biroul sanitar şi s-au înfiinţat Compartimentul tehnico-administrativ, SSM şi PSI şi Biroul de asistenţă medico-socială şi terapie ocupaţională, având în subordine Compartimentul de asistenţă medicală şi Compartimentul de asistenţă socială şi terapie ocupaţională.
Prin reorganizarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Zvoriştea (ca urmare a creşterii capacităţii) s-a suplimentat numărul de personal de la 42 de posturi la 63 de posturi. La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică s-au desfiinţat Compartimentul administrativ-protecţia muncii, Compartimentul tehnic, Biroul medico-sanitar şi terapie ocupaţională şi Compartimentul asistenţă socială, terapie educaţională şi psihopedagogie şi s-au înfiinţat Compartimentul tehnico-administrativ, SSM şi PSI şi Biroul de asistenţă medico-socială şi terapie ocupaţională, având în subordine Compartimentul de asistenţă medicală şi Compartimentul de asistenţă socială şi terapie ocupaţională.
1.868,5 posturi, în organigrama DGASPC Suceava
Prin reorganizarea Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică, s-a redus numărul de personal de la 286 de posturi la 279 de posturi. La Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică "O Nouă Şansă" Todireşti s-au înfiinţat Compartimentul tehnico-administrativ, SSM şi PSI, Compartimentul de asistenţă medicală şi Compartimentul de asistenţă socială şi terapie ocupaţională. Directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, Dan Ionuţ Adomniţei, a declarat că la sfârşitul anului trecut instituţia pe care o conduce avea în structura sa „30 de posturi contractuale de conducere, 17 funcţii publice de conducere, 1.696,5 de posturi contractuale de execuţie şi 125 de funcţii publice de execuţie, numărul total de posturi din organigrama instituţiei fiind de 1.868,5 posturi”.