Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni a sărbătorit vineri, 13 februarie, 145 de ani de la înfiinţare. Ziua Colegiului s-a desfăşurat sub genericul „Ars Longa, Educatio Sempiterna”, fiind organizate manifestări cultural-artistice cu rol de promovare a valorilor care reprezintă această unitate de învăţământ şi de întărire a relaţiilor cu toţi partenerii implicaţi în actul educaţional.
De la ora 9.00, fiecare diriginte a susţinut o oră de dirigenţie dedicată artei, în mai multe clase fiind organizate expoziţii de fotografii şi desene, au avut loc audiţii muzicale şi s-au purtat discuţii despre genurile clasice de pictură şi grafică, sculptură, arhitectură, meşteşugul artistic, arta dramatică cu domeniile principale teatru, dans/coregrafie şi cinematografie, muzică vocală şi muzică instrumentală, literatura cu grupările epică, dramaturgică şi lirică.
Înainte de activităţile dedicate educaţiei şi culturii, în holul instituţiei de învăţământ a avut loc o întâlnire între generaţii de elevi şi cadre didactice, printre cei prezenţi numărându-se fostul elev şi profesor Gheorghe Cătălin Coman, primarul municipiului Fălticeni, inspectoarea Cristina Nechifor, elevi şi foşti elevi ai liceului, cadre didactice, oameni de cultură, consilieri locali, directori ai instituţiilor de învăţământ.
Prof. dr. Mihaela Bărbăcuţ, directoarea colegiului, a declarat: „Înscriem astăzi împreună în istoria zilelor colegiului şi în cea a existenţei cotidiene a instituţiei noastre un eveniment care celebrează 145 de ani, dar şi una din multiplele dimensiuni pe care ne statuăm fundamental destinul şi vocaţia: arta. Am ales această temă pentru sărbătoarea noastră din convingerea că urmărind evoluţia tangenţelor dintre traiectoria educaţională şi domeniul artistic ne completăm istoria instituţională. Rare sunt şcolile care să aibă privilegiul de a se regăsi în fiecare an şi de a-şi redefini valorile dintr-o altă perspectivă. <Ars Longa, Educatio Sempiterna>, parafrazarea generoasă sub semnul căreia se desfăşoară manifestările noastre, confirmă că evoluţia instituţiei care este astăzi Colegiul <Nicu Gane> e dublată şi de o istorie proprie a artei prin numeroşii artişti pe care i-a format şi i-a urmărit de-a lungul carierei lor cât şi prin manifestările din domeniul artistic pe care le-a prilejuit. Astăzi Colegiul <Nicu Gane> devine o galerie de artă şi o sală de concerte”.
Tot prof. Mihaela Bărbăcuţ a dat citire mesajelor preşedintelui Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, şi al vicepreşedintelui aceleiaşi instituţii Alexandru Rădulescu, fost profesor de geografie la această instituţie de învăţământ. Fost director al prestigioasei instituţii de învăţământ fălticenean, inspector de specialitate pentru ştiinţele socio-umane Cristina Nechifor a fost mesagerul inspectorului general, Gheorghe Lazăr, dar şi-a exprimat şi câteva gânduri în calitate de absolvent şi cadru didactic al acestei şcoli.
Concert de muzică clasică
După cuvântul de bun venit din partea gazdelor, absolventul liceului din promoţia 1991, Radu Casian, artist liric al Filarmonicii din Iaşi, acesta a susţinut recitalul “Miracolul Muzicii”, un concert de muzică clasică presărat şi cu un mic moment poetic eminescian. Radu Casian i-a avut ca invitaţi pe baritonul Bogdan Cojocariu, dirijorul Corului de cameră Vox Art'Is şi al Filarmonicii din Iaşi, mezzo-soprana Simona Casian, artist liric în Corul „Gavriil Musicescu“ din cadrul Filarmonicii de Stat „Moldova“ din Iaşi, şi pe soprana Cristina Grigoraş, de la aceeaşi Filarmonică. Cei patru solişti au fost acompaniaţi de talentaţii copii şi nepoţi ai tenorului Radu Casian.
“Triada Gănească”
Trei pictori, absolvenţi de marcă ai acestei instituţii, Gabrel Baban, Anton Costîn şi Ioan Şoldănescu, au vernisat expoziţia de pictură “Triada Gănească”, răspunzând unei provocări făcute de conducerea colegiului.
Fost profesor, Ioan Benţa a scos din sanctuarul său personal câteva lucrări printre care s-au numărat fotografii cu obiective turistice din Italia, lucrări în acuarelă şi grafică, „rod al lecţiilor de filozofie” şi sculpturi în lemn, pentru că „doar lemnul este viu în comparaţie cu celelalte materiale în care se sculptează”. Profesorul Benţa a venit şi cu istoria fiecărui obiect, fotografii, sau desen, din expunerea sa nelipsind la final o temă care îi este foarte dragă, „cinematica lemnului”.
Debut în desenul în acuarelă
Cei prezenţi au salutat entuziasmul cu care şi-a făcut debutul în desenul executat în acuarelă profesorul Dimitrie Filip şi au apreciat entuziasmul familiei de artişti Anca şi Ioan Şoldănescu, care au fost alături de conducerea colegiului „la rafinarea aspectelor ce au creat contextul acestui eveniment”.
În cadrul expoziţiei “Tablou de epocă” a fost prezentat şi un stand cu mobilier, decoraţiuni şi elemente de artă aparţinând lui Ştefan Şoldănescu, Aurel Băeşu, Teodor Tatos, realizat cu sprijinul unităţilor muzeale din municipiul Fălticeni. Păstrător al documentelor şi obiectelor ce ţin de istoria locală, profesorul Nelu Mihăilă l-a adus în atenţia celor prezenţi pe artistul plastic, compozitorul, constructorul de viori, publicistul şi criticul de artă Radu Orac. Pe lângă expunerea foarte bine documentată, profesorul Nelu Mihăilă a realizat în Aula Colegiului o expoziţie cu obiecte care au aparţinut lui Radu Orac, fotografii şi picturi, dar a adus pentru cei prezenţi şi una din viorile care au fost construite de Radu Orac.
Partea artistică a manifestărilor dedicate Zilei Colegiului “Nicu Gane” a fost întregită cu spectacolul corului “Animosi”, condus de prof. Dan Sinăuceanu.