Primăriile sucevene care nu-și achită contribuția financiară ce le revine în implementarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor” (SMID) riscă să fie acționate în instanță de Consiliul Județean, pentru recuperarea banilor. Președintele Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, a anunțat acest lucru ieri, în cadrul ședinței ordinare a deliberativului, și a reluat ulterior declarația în conferință de presă. Nechifor a arătat că, în ciuda nenumăratelor apeluri la primari și la consiliile locale, sunt destul de multe localități care din 2012 și până acum nu au plătit nici măcar un leu. Cel mai mare datornic este Primăria Suceava, care este și cel mai important beneficiar al proiectului și care a ajuns să aibă de achitat un milion de euro. ”Suceava deține o pondere de o treime din totalul datoriei la SMID. Nu a plătit 1 leu vreodată și are datorii de 4,5 milioane de lei. Suceava, care este și cel mai important beneficiar”, a afirmat Nechifor.
În ceea ce privește posibilitatea ca suma datorată de municipiul reședință de județ să fie diminuată cu valoarea terenului pe care s-a construit depozitul ecologic de la Moara, invocată la un moment dat de primarul Ion Lungu, președintele Nechifor a afirmat că acest lucru nu este prevăzut în contract. ”Nu suntem în situația de a încălca vreo înțelegere cu cineva din proiect, dar cine crede că are dreptate se va putea adresa instanței. Cele 22 hectare de teren agricol de la Moara cât valorează? Cred că domnul Lungu, și cu terenul ăsta scăzut, mai are de plată foarte mult”, a spus Nechifor. Președintele CJ a arătat că numai închiderea gropii de gunoi de la ”Călău”, în cadrul proiectului SMID, a costat 15 milioane de lei, iar municipiul Suceava, care a scăpat de o sursă majoră de poluare, nu a fost în stare să plătească patru milioane de lei.
SMID are o valoare totală de 51,761 milioane euro
Cătălin Nechifor nu a avansat un termen precis pentru deschiderea acțiunilor în instanță, afirmând că este dispus să accepte și un grafic de plată, din care să reiasă preocuparea primarilor și a consiliilor locale de a soluționa problema. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, ultimul trimestru al acestui an pare să fie perioada în care Consiliul Județean va începe recuperarea banilor prin instanță, cu procese deschise împotriva primarilor și a consiliilor locale. ”Pentru cine nu înțelege amiabil, mergem în instanță, unde vom solicita și plata dobânzilor și comisioanelor de rigoare. Așa vom putea să recuperăm datoria. Proiectul acesta nu este al Consiliului Județean, deșeurile sunt produse în comunitățile locale. Nimeni nu a forțat vreun consiliu local să se asocieze și să își asume prin hotărâre de consiliu local cofinanțarea. Dar dacă și-au asumat, trebuie să plătească ”, a mai spus Nechifor.
Valoarea totală a proiectului Sistem de management integrat al deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 milioane euro ( 218,045 milioane lei) lei, fără TVA, din care 35,778 milioane euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuție de la bugetul de stat (guvern) și contribuția locală (bugetul Consiliului Județean și al administrațiilor locale).