Cluburile Sportive Şcolare care funcţionează cu mai puţin de 400 de elevi şi-ar putea pierde personalitatea juridică.
Ministerul Educaţiei a publicat un proiect de lege care prevede că acele cluburi sportive care nu îndeplinesc condiţia menţionată devin structuri în cadrul unui club sportiv școlar cu personalitate juridică din județ sau în cadrul Palatelor Copiilor.
La nivelul judeţului Suceava există trei cluburi sportive şcolare cu personalitate juridică – CSŞ Rădăuţi, CSŞ Gura Humorului şi CSŞ Vatra Dornei, toate riscând să devină structuri arondate, dat fiind faptul că numărul copiilor înscrişi în cadrul acestora este sub 300.
„Observ că se încearcă tăierea bugetelor cluburilor, restrângerea lor, însă, de cealaltă parte, se doresc performanţe sportive. De această iniţiativă am auzit cu mai mult timp în urmă”, a menţionat prof. Adrian Boicu, inspector şcolar pentru educaţie fizică şi sport.
Acesta a mai precizat că bugetul pentru cluburile şcolare sucevene, pentru 2015, este mult diminuat faţă de cel de anul trecut. „Nu avem bani să ducem copiii la competiţii. De exemplu, la Clubul Sportiv <Nicu Gane>, club arondat colegiului cu acelaşi nume, s-a primit jumătate din bugetul de anul trecut”, a mai explicat Adrian Boicu.
Opinii ale directorilor de club
Prof. Traian Pădureţ, liderul Sindicatului „Pro Educaţia” Suceava, a arătat că intenţia ministerului este la stadiu de proiect, acesta urmând să fie dezbătut împreună cu federaţiile sindicale.
„Ne-am obişnuit ca aceste proiecte să fie aprobate în prima lor formă. Prin urmare, intenţia ministerului se poate materializa. Se doreşte reducerea cheltuielilor, însă nimeni nu se gândește și la calitate”, a spus Pădureţ.
Directorii cluburilor din judeţ contestă decizia ministerului, opinând că multe cluburi din ţară nu se vor încadra în limitele stabilite de minister.
„Cifra impusă de minister e enormă. Noi avem 253 de copii înscrişi, în total 22 de grupe, şi zece cadre didactice”, a spus Adrian Potîngă, directorul CSŞ Vatra Dornei.
De partea cealaltă, directorul CSŞ Gura Humorului, Ionel Cojoc, a menţionat că este sceptic în ceea ce priveşte aplicarea proiectului ministerial. „Am fi prea mulţi care am cădea jos. Nu cred că se va realiza. Eu personal nu cred. La Gura Humorului avem circa 270 de copii înscrişi, însă în realitate vin mai mulţi, aproape de 400. Avem şapte antrenori, dar ne-ar trebui cam 15”, a declarat directorul clubului de la Gura Humorului.
În judeţ mai funcţionează şi CSŞ al Şcolii Gimnaziale Nr. 3 Suceava, structură arondată şcolii.