Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava, împreună cu mai multe fundaţii şi asociaţii nonguvernamentale, încearcă să-i ajute pe tinerii care au trecut de majorat să-şi găsească un loc de muncă, după ce părăsesc sistemul de protecţie a copilului. În evidenţele DGASPC sunt înregistraţi 224 de tineri crescuţi de stat care au peste 18 ani, cei mai mulţi dintre ei, 129, fiind în plasament în servicii publice de tip rezidenţial, 54 în plasament la familia lărgită, 16 în plasament la asistenţi maternali profesionişti, restul fiind în plasament la familii fără grad de rudenie şi plasament în centre private de tip rezidenţial. În anul 2013, erau înregistraţi la Protecţia Copilului doar 217 tineri care aveau 18 ani şi care au rămas în grija statului, în timp ce în anul 2012 erau 245 de tineri, în 2011 – 265 de tineri, iar în 2010 erau cei mai mulţi, 287 de tineri trecuţi de majorat.
Înainte de a ieşi din sistemul de protecţie, tinerii sunt ajutaţi să-şi dezvolte abilitățile de viață independentă şi de integrare socio-profesională. DGASPC Suceava a încheiat o convenție de colaborare cu Fundația Hope and Homes for Children (HHC) România, care are ca obiectiv sprijinirea tinerilor care părăsesc sistemul de protecție în vederea integrării socio-profesionale. În baza acestui parteneriat, Fundaţia Hope and Homes for Children România a acordat, anul trecut, 20.050 de lei, pentru 15 tineri care au părăsit sistemul de protecţie.
Ateliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi terapie ocupaţională
Un alt parteneriat a fost încheiat de DGASPC Suceava cu Asociația pentru Parteneriat Social Bucovina, în vederea colaborării în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane „Acces Plus - pentru o piață a muncii inclusivă”. În structura DGASPC Suceava fucţionează Centrul social cu destinaţie multifuncţională din Gura Humorului (proiect cu finanţare de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - BIRD), de serviciile căruia au beneficiat 22 de tineri care au părăsit sistemul de protecţie în vederea integrării socio-profesionale.
Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, a declarat că instituţia pe care o reprezintă „are deschise mai multe ateliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viaţă independentă şi terapie ocupaţională (tâmplărie, sculptură, ţesături din materiale textile, împletituri din sfoară), de serviciile cărora au beneficiat 156 de copii şi tineri din sistemul de protecţie. Pentru fiecare copil sau tânăr care părăseşte sistemul de protecţie, DGASPC Suceava acordă o sumă de bani echivalentă cu salariul minim pe economie, în conformitate cu legislaţia în vigoare”.