Sindicatul Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava cere executarea silită a Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a Colegiului Naţional de Informatică „Spiru Haret” Suceava pe motiv că cele două instituţii nu pun în aplicare o sentinţă definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Suceava.
Tribunalul Suceava a dat, în luna iunie a anului 2014, câştig de cauză sindicatului sucevean, care a obţinut hotărâri judecătoreşti definitive şi executorii pentru reintroducerea sporului de ecran în statele de plată a unor profesori suceveni.
„A trecut mai bine de jumătate de an de când am obţinut în instanţă aceste hotărâri. Am cerut Inspectoratului Şcolar şi Colegiului <Spiru Haret> să pună în aplicare sentinţa, însă demersurile noastre au rămas fără răspuns. În aceste condiţii, SSIP a hotărât trecerea la executare silită”, a menţionat prof. Petru Gorea, preşedintele sindicatului.
Liderul sindical a mai precizat că doreşte reintroducerea sporului pe statele de plată, pe lângă plata retroactivă a sporului de ecran, în perioada cât a fost sistat.
„S-a făcut un abuz când s-a suspendat acest spor, astfel că ne vom duce demersul până la capăt. Nu renunţăm atâta timp cât avem baza legală”, a mai punctat Petru Gorea. În consecinţă, la începutul lunii februarie, reprezentantul SSIP a înaintat o cerere de executare silită „pentru că debitorii refuză să-şi execute obligaţia de bună voie”.
Reamintim că din luna iunie a anului 2013, veniturile unor angajaţi din învăţământul sucevean s-au diminuat din cauza sistării sporului pentru condiţii vătămătoare (15% din salariul de bază), în urma presiunilor făcute de Ministerul Educaţiei la Inspectoratul Şcolar Suceava. Afectaţi de această măsură au fost în mod special contabilii şi secretarii şcolilor, profesorii de informatică, dar şi alţi angajaţi din educaţie care aveau buletin de expertizare de la Direcţia de Sănătate Publică Suceava. Angajaţii din învăţământ au beneficiat de acest spor până la data de 31 mai 2013.
Voci contradictorii
La rândul său, directorul Colegiului de Informatică „Spiru Haret”, prof. Virginel Iordache, a precizat că procesul a fost câştigat de SSIP prin neprezentarea Inspectoratului Şcolar în instanţă.
„Nu ni s-a permis modificarea statelor de către IŞJ. Statele de plată cu sporul reintrodus au fost respinse, ceea ce însemna că nu puteam plăti nici salariile angajaţilor care nu aveau acest spor şi care erau mulţi. Nu se pune problema nerespectării sentinţei”, a punctat Iordache, acesta menţionând că sporul de ecran este plătit şi în perioada vacanţei de vară, lucru ce nu este tocmai corect.
Totodată, Inspectoratul Şcolar Suceava, prin vocea purtătorului de cuvânt Mariana Drumea, a transmis că „în sentinţă se stipulează că cei care au avut câştig de cauză vor primi drepturile băneşti cuvenite, de când au fost suspendate până la data pronunţării sentinţei, lucru care se aplică, în prezent. Cât priveşte reintroducerea sporului în statele de plată, sunt o serie de reglementări care nu permit acest fapt”.
(12 feb 2015, 11:51:00