Vasile Ilie, directorul societăţii comerciale Bioenergy SRL, cea care administrează noua centrală termică a municipiului Suceava, a cerut din nou autorităţilor locale să rezolve cât mai urgent posibil problema operatorului sistemului de transport şi distribuţie a energiei termice, arătând că în caz contrar furnizarea agentului termic va fi pusă în pericol iarna viitoare. Vasile Ilie a declarat că este îngrijorat de faptul că deliberativul local al municipiului Suceava, care este proprietarul reţelelor de termoficare, nu a luat încă o decizie privind viitorul operator al acestora. El consideră că o eventuală licitaţie nu ar fi indicată întrucât procedurile s-ar întinde pe o durată de 7-8 luni de zile, ceea ce ar pune în pericol funcţionarea producătorului de energie termică.
„Sunt îngrijorat de faptul că nici până în prezent Consiliul Local, care este proprietarul reţelelor de termoficare, nu a luat nici o decizie privind viitorul termoficării în municipiul Suceava. Era necesar ca încă de la începutul lunii ianuarie să se ia o hotărâre în acest sens pentru că practica ne-a arătat că desfăşurarea unei licitaţii durează minimum 7-8 luni, şi astfel se poate pune în pericol furnizarea energiei termice în iarna care urmează”, a spus Vasile Ilie.
Bioenergy încearcă să recupereze în instanţă datoriile de la Termica
În opinia directorului Bioenergy, sistemul de transport şi distribuţie a energiei termice în municipiul Suceava ar trebui gestionat de primărie „pentru a avea un interlocutor credibil, serios, şi nu un agent economic în stare de insolvenţă, cu posibilitatea de a intra în orice moment în faliment”. „Aş vrea să subliniez un lucru foarte important, şi anume că preţul de 116 lei cu care vindem gigacaloria către Termica reprezintă cel mai mic preţ din ţară şi este un preţ subvenţionat de Bioenergy. Noi din banii proprii ai societăţii subvenţionăm energia pe care o livrăm către Termica. Din păcate, Termica nu-şi onorează obligaţiile financiare către noi”, a spus directorul Bioenergy. Vasile Ilie a arătat că datoriile către Bioenergy ale societăţii Termica la data de 31 ianuarie se ridicau la 20,6 milioane de lei şi cresc de la o lună la alta. El a spus că pentru recuperarea lor Bioenergy s-a adresat instanţei de judecată.
„Bioenergy a făcut eforturi deosebite pentru a asigura căldura pentru populaţie la parametrii optimi, fiind sprijinită doar de primărie, care şi-a achitat subvenţiile la zi. Am făcut nenumărate demersuri în scris către Termica pentru a ne achita datoriile curente, dar răspunsul lor a fost întotdeauna nesatisfăcător”, a mai spus Vasile Ilie.
(12 feb 2015, 13:34:02