Inspectorii sanitari au derulat anul trecut aproape 3.500 de controale la unităţile alimentare din judeţ, arată un bilanţ al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, dat publicităţii recent de conducerea instituţiei. Potrivit raportului, în 2014 au fost verificate 3.457 de societăţi cu profil alimentar, dintre care 64 de distribuitori şi transportatori, 2.031 de retaileri, 1.165 de unităţi din sectorul servicii, 135 de producători primari care vând direct consumatorului final, 53 de producători şi ambalatori şi nouă producători primari. Controalele au arătat că majoritatea firmelor respectau condiţiile igienico-sanitare, atât sub aspectul asigurării unor spaţii adecvate, cât şi sub aspectul dotării şi asigurării unor circuite funcţionale corespunzătoare, în timp ce personalul angajat era instruit cu privire la noţiunile fundamentale de igienă şi avea analizele medicale la zi.
La societăţile cu probleme, neregulile semnalate au vizat în general următoarele aspecte: recipiente necorespunzătoare pentru colectarea deşeurilor menajere, termogramă necompletată corespunzător sau lipsa acesteia, sistem apă caldă defect, grupuri sanitare degradate sau lipsă, lipsă sursă de alimentare cu apă potabilă curentă, lipsă grup sanitar, cantităţi insuficiente de substanţe dezinfectante, spaţii sau suprafeţe de lucru neigienizate, condiţii necorespunzătoare de expunere a produselor, punerea pe piaţă de produse alimentare cu adaos de vitamine şi minerale fără notificarea Ministerului Sănătăţii, operaţiuni de dezinsecţie cu eficienţă redusă, neefectuarea operaţiunilor de curăţenie a utilajelor şi a suprafeţelor de lucru, lipsă grup sanitar pentru consumatori, nerespectarea prevederilor privind păstrarea probelor de alimente timp de 48 de ore.
În 2014: 11.764 de controale şi la alte societăţi decât cele cu profil alimentar
Pentru deficienţele constatate, inspectorii sanitari au aplicat 287 de sancţiuni, dintre care 34 de amenzi în valoare totală de 30.600 de lei şi 246 de avertismente, în timp ce pentru şapte unităţi de retail a fost dispusă suspendarea temporară a activităţii.
Acţiunile de inspecţie desfăşurate anul trecut au fost completate cu 622 de acţiuni de îndrumare şi consultanţă pe linie de igienă sanitară pentru unităţile cu profil alimentar.
În 2014, inspectorii sanitari au mai derulat 11.764 de controale la societăţi cu alt profil decât cel alimentar, respectiv din domeniul prelucrării şi distribuirii apei potabile, din domeniul turismului, tutunului, mediului de viaţă, unităţi sanitare şi cosmetice, precizează raportul DSP Suceava. Verificările au arătat că majoritatea unităţilor respectau legislaţia sanitară. Pentru deficienţele constatate la firmele care s-au abătut de la normele în vigoare au fost aplicate 102 sancţiuni, dintre care 14 amenzi în valoare totală de 20.250 de lei şi 88 de avertismente.