O bună parte dintre suceveni s-au achitat deja de obligaţiile către bugetul local, plătind taxele şi impozitele datorate pentru acest an, beneficiind în acelaşi timp de reducerea de 10% care se aplică la plata anticipată a impozitului pe teren, clădiri şi mijloace de transport.
Chiar dacă „tradiţionala” aglomeraţie de la ghişeele şi casieriile Primăriei Suceava nu a mai fost vizibilă anul acesta, nici măcar în primele zile de la deschiderea acestora, încasările de până acum le depăşesc pe cele de anul trecut.
De exemplu, la impozitul pe clădiri, care este principala sursă de venit la bugetul local, încasările din acest an, la zi, sunt de 1.613.851 de lei (peste 16 miliarde de lei vechi), în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut s-au încasat 1.608.169 de lei.
Încasări mai mari decât anul trecut s-au înregistrat şi la impozitul pe teren, unde s-au încasat 175.351 de lei, în vreme ce anul trecut, în acelaşi interval de timp, au fost făcute plăţi de 169.202 lei.
Un uşor regres este vizibil la încasările impozitului pentru mijloace de transport, unde anul acesta, până la data de 10 februarie, s-au achitat 816.346 de lei, în vreme ce anul trecut, în aceeaşi perioadă, s-au achitat 818.381 de lei.
Cea mai mare creştere, la nivelul încasării de taxe şi impozite locale, este cea de la capitolul de venituri din concesiuni şi închirieri, unde încasările până la data de 10 februarie sunt de 979.808 lei, în vreme ce în aceeaşi perioadă a anului trecut, acestea erau de numai 344.051 de lei, adică aproape de trei ori mai puţin.
„Rezultatele obţinute se datorează lărgirii bazei de impozitare, dar şi a existenţei unui număr destul de mare de bun-platnici care s-au prezentat la ghişee pentru a-şi achita taxele şi impozitele de la început de an, când beneficiază şi de facilităţi”, consideră viceprimarul Ovidiu Doroftei.
Un capitol de obicei deficitar, cel de încasare a veniturilor din amenzi şi alte sancţiuni aplicate conform prevederilor legale, stă mai bine la încasări decât anul trecut – 390.715 lei, comparativ cu 343.667 de lei în 2014.
„Eficienţa echipelor de recuperare a datoriilor, care au fost <întărite> cu personal suplimentar, este de asemenea vizibilă în creşterea încasărilor proprii ale municipalităţii, într-o perioadă dificilă economic. Actualizarea permanentă a bazei de date a datornicilor, somaţiile transmise şi declaraţiile de impunere şi-au dovedit eficienţa, mulţi înţelegând că trebuie să achite datoriile pe care le au, dacă vor să scape de penalităţi”, a adăugat viceprimarul Sucevei.
Dacă la nivelul sumelor încasate situaţia demonstrează o creştere a veniturilor colectate, procentual, raportat la bugetul estimativ al acestui an, cu mult mai mare decât cel de anul trecut, lucrurile nu mai arată atât de bine, veniturile proprii ale primăriei în 2015 fiind realizate în proporţie de 9,54%, în vreme ce anul trecut gradul de realizare, în aceeaşi perioadă de timp, era de 12,52%.
(11 feb 2015, 21:56:10