Mii de cutii cu produse alimentare de la UE au fost redirecţionate de municipalitatea suceveană către alte primării din judeţul Suceava, care au primit mai puţine cutii decât le era necesar.
La această situaţie s-a ajuns ca urmare a faptului că municipiului Suceava i-au fost repartizate de la nivel central 21.700 de pachete cu alimente, deşi, conform listelor cu beneficiari transmise de la nivel central, necesarul ar fi fost de vreo 14.000 de pachete.
Drept urmare, municipalitatea suceveană s-a „trezit” cu un surplus de aproape 7.000 de pachete cu alimente de la UE, care ridicau o serie de probleme, de la costurile de depozitare şi pază, până la cele de distribuţie a lor până la expirarea termenelor de valabilitate.
„Noi am recepţionat întreaga cantitate repartizată, respectiv 21.700 de pachete, dar 6.722 de cutii le-am compensat cu cinci primării din judeţ: Primăria Liteni – 2.200 de cutii, Primăria Şerbăuţi - 756 de cutii, Primăria Iaslovăţ – 1.020 de cutii, Primăria Dumbrăveni – 1.522 de cutii, Primăria Preuteşti – 1.224 de cutii”, a declarat Ovidiu Doroftei, viceprimar al municipiului Suceava.
Drept urmare, Primăria Suceava a rămas cu o cantitate de 14.978 de cutii, din care aproximativ 11.000 au fost distribuite la 5.500 de persoane care sunt înscrise în listele iniţiale (dintr-un total de 6.324 de persoane), în vreme ce aproape 900 de cutii au fost distribuite către 450 de persoane care s-au înscris pe listele suplimentare.
Din cele aproape 3.000 de cutii cu alimente rămase pe stoc, o parte vor fi în continuare distribuite beneficiarilor de pe listele iniţiale şi de pe cele suplimentare, care nu s-au prezentat încă, iar dacă vor mai rămâne cutii nedistribuite, acestea vor fi reîmpărţite celor care au mai beneficiat de acest sprijin material, dar numai pentru anumite categorii, care urmează să fie stabilite.
Produsele care se distribuie fiecărui beneficiar în parte constau în: 6 kg făină albă, 6 kg mălai, 800 grame paste făinoase, 4 litri de ulei, 4 kg de zahăr, 8 conserve de carne de porc, 6 conserve de carne de vită, 10 conserve pate de ficat. Acestea sunt împărţite în câte două cutii, având conţinut similar.
Principalii beneficiari ai alimentelor de la Uniunea Europeană, din Fondul de Ajutor European, sunt şomerii, pensionarii cu venituri de până la 400 de lei, persoanele cu handicap şi veterani de război, asistaţii sociali şi persoanele carebeneficiază de alocaţie de susţinere familială.