La finele acestei săptămâni, aleşii locali suceveni se vor întruni la o şedinţă informală, pentru a lua o serie de decizii privind două importante servicii publice – termoficarea şi salubrizarea menajeră.
„Aşteptăm din moment în moment să vină de la Bucureşti răspunsul la solicitarea oficială privind înfiinţarea unui serviciu propriu de termoficare în cadrul Primăriei Suceava. Aprobarea privind preluarea unui număr de 157 de angajaţi de la Termica ar fi cea mai rapidă rezolvare a problemei şi am avea şi o serie de facilităţi, precum scutirea de TVA pentru energia termică preluată la gardul centralei”, a declarat viceprimarul Lucian Harşovschi. Conform actualelor prevederi legale, municipalitatea suceveanănu poate prelua angajaţii de la Termica, fiind limitată la un număr maxim de salariaţi.
A doua variantă luată în calcul de conducerea municipalităţii sucevene este cea de organizare a unei noi licitaţii pentru încredinţarea serviciului de termoficare unui operator privat.
„Numărul firmelor interesate să preia acest serviciu ar trebui să fie mai mare acum. Municipalitatea nu doar că este cu plăţile la zi la subvenţiile pentru căldura furnizată populaţiei, ba chiar le achită în avans. Mai mult, sunt prinse fonduri de două milioane de lei pentru reparaţii şi modernizări la reţelele de termoficare, plus că se încearcă atragerea unor importante fonduri europene în acest scop”, a precizat viceprimarul sucevean.
Cea de-a treia variantă care va fi analizată de către aleşii locali, în vederea luării unei decizii, este cea de înfiinţare a unei noi societăţi de termoficare, la care acţionar majoritar să fie tot Consiliul Local.
„Din punctul meu de vedere, dar şi al conducerii PNL, aceasta ar fi ultima soluţie la care să apelăm. Costurile de înfiinţare a societăţii sunt mari şi nimeni nu poate garanta că aceasta va câştiga la licitaţie preluarea acestui serviciu”, a adăugat Lucian Harşovschi.
Anul trecut, licitaţia organizată de municipalitatea suceveană pentru încredinţarea serviciului de termoficare unui operator privat a fost anulată, după ce negocierile cu Thermonet – singurul ofertant eligibil, au eşuat.
(10 feb 2015, 13:41:13
Ginditi-va ca toata Europa de vest si toata Europa centrala a folosit aceste centrale de apartament inaintea noastra si au renuntat la ele si au trecut din nou la sistemul centralizat de termoficare!
Apoi profesori universitari in domeniul instalatiilor, constructiilor, spun ca intotdeauna eficienta cea mai mare exista in sistem centralizat,
Deci trebuie sa ramanem in sistemul centralizat, pentru ca oricum se va impune acest lucru cit mai curind.