Cei şapte inculpaţi din dosarul tăierilor ilegale din pădurea moştenită de fiul vitreg al unei familii de boieri din Huşi - Preuteşti, în frunte cu şeful Ocolului Silvic Fălticeni şi cu proprietarul pădurii, au părăsit, ieri, arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Asta după ce Tribunalul Suceava a decis să admită contestaţiile celor şapte faţă de măsura de arestare preventivă propusă de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni şi acceptată de Judecătoria Fălticeni.
Tribunalul Suceava a decis înlocuirea arestului preventiv cu măsura restrictivă a arestului la domiciliu, decizia fiind definitivă.
Ciprian-Ştefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, proprietarul pădurii, moştenitorul familiei de boieri cu acelaşi nume, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din Fălticeni, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Costică Nicolaevici, în vârstă de 55 de ani, şi Petru Marişca, de 41 de ani, pădurari, ambii din Preuteşti, Lucian Pîslaru, în vârstă de 35 de ani, din Preuteşti, tehnician silvic, şef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, Cezar Ungureanu, în vârstă de 32 de ani, din Fălticeni, şi Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei, ingineri silvici, au scăpat de celulele de la IPJ Suceava, însă au obligaţii stricte. Printre altele, nu au voie să-şi părăsească domiciliile fără permisiunea organului judiciar şi trebuie să se prezinte în faţa organului de urmărire penală, a judecătorului de drepturi şi libertăţi, a judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată ori de câte ori sunt chemaţi. De asemenea, inculpaţii nu au voie să comunice între ei ori cu martorii din dosar.
Acuzaţiile anchetatorilor: tăieri ilegale timp de cinci ani, acoperite cu hârtii false
Cei şapte inculpaţi reţinuţi în acest dosar, alături de alţi patru cercetaţi în stare de libertate, au fost puşi sub acuzare pentru infracţiunile de „complicitate la săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la tăierea fără drept de arbori în formă continuată” şi „fals intelectual în formă continuată”.
Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, făcute în perioada 2009-2014, cu un prejudiciu de peste 1 milion de lei. Toate infracţiunile au fost comise pe suprafaţa de pădure deţinută de Ciprian-Ştefan Cihoski. Anchetatorii susţin că pădurarii, cu complicitatea directă a unor şefi, până la nivel de şef de ocol, au marcat ilegal arborii şi i-au trimis spre exploatare în mod fictiv. Practic, masa lemnoasă era tăiată şi vândută de silvicultori, iar banii împărţiţi. Contractele de exploatare, susţin anchetatorii, erau doar încercări de acoperire a activităţii infracţionale cu hârtii.
Proprietarul pădurii susţine că este doar o victimă în acest caz, venind cu argumentul că a sesizat nereguli organelor competente încă din 2012, iar pădurea era dată în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni. Anchetatorii sunt însă de altă părere şi l-au pus şi pe el sub acuzare, susţinând că au probatoriu că acesta a ştiut foarte bine cum se exploatează pădurea, iar mare parte din banii rezultaţi din tăiere au ajuns la el.
(10 feb 2015, 11:54:50