Cel mai mic volum de tăieri ilegale din ultimii cinci ani, o dublare a cantităţilor de material lemnos confiscat de la operatorii economici şi sancţiuni mult mai mari decât în anii anteriori. Aşa arată activitatea Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Suceava, conform bilanţului de activitate pentru 2014.
Volumul tăierilor ilegale din păduri, diminuat puternic
„Anul trecut, ITRSV Suceava a efectuat în pădurile judeţului Suceava 629 inspecţii de fond sau parţiale şi 749 de controale de exploatare. Prin controalele efectuate de ITRSV Suceava s-a verificat suprafaţa de 73.200 de hectare, respectiv 17% din suprafaţa pădurilor judeţului Suceava, şi s-a constatat tăierea ilegală a 2.273 m.c. masă lemnoasă”, a precizat inspectorul-şef al ITRSV Suceava, Daniel Coroamă.
Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului 2013, s-a constatat prin inspecţii de fond tăierea a peste 7.100 mc masă lemnoasă. Altfel spus, la nivelul judeţului Suceava, volumul tăierilor ilegale a scăzut în anul 2014 la 35% din volumul constatat în anul 2013.
„Tendinţa de scădere a volumului de masă lemnoasă tăiată ilegal a continuat şi în anul 2014, confirmând eficienţa măsurilor de sancţionare din anii precedenţi, rezultatul fiind diminuarea tăierilor ilegale de arbori”, a explicat Daniel Coroamă.
Sancţiuni mai multe şi volum dublu de confiscări de masă lemnoasă
În ceea ce priveşte acţiunea de control a circulaţiei materialelor lemnoase şi verificarea activităţii operatorilor economici, se constată aproape o dublare a volumului de material lemnos confiscat: 27.384 mc în 2014, faţă de 14.796 în 2013. Acest lucru se datorează verificărilor efectuate la marii procesatori din judeţul Suceava, cu încasarea la bugetul de stat a contravalorii prejudiciului.
Faptul că agenţii economici care exploatează şi procesează masă lemnoasă au fost „ţinuţi din scurt” este demonstrat şi de numărul mai mare de sancţiuni aplicate de inspectorii ITRSV Suceava, a căror valoare totală se apropie de un milion de dolari.
Astfel, în 2014 s-au aplicat 1.539 de amenzi, comparativ cu 1.296 în anul 2013. Valoarea amenzilor aplicate este de 3.275.250 de lei în 2014, faţă de 2.346.540 lei în 2013.
„În funcţie de constatările efectuate cu ocazia controalelor silvice, I.T.R.S.V. Suceava actualizează periodic zonele din judeţul Suceava cu infracţionalitatea silvică cea mai ridicată, astfel încât programarea controalelor să reducă cât mai mult riscul apariţiei unor tăieri ilegale de arbori de amploare”, a subliniat inspectorul-şef al ITRSV Suceava.
Ţinând cont de aceste valori, programarea activităţii de control s-a orientat prioritar spre inspecţii în pădurile private fără servicii silvice şi impulsionarea proprietarilor de păduri pentru asigurarea pazei prin ocoale silvice.