În doi ani de la înfiinţare, Grupurile de Acţiune Locală (GAL) au reuşit să recupereze întârzierea apariţiei lor ca instrument în pregătirea si implementarea strategiile de dezvoltare locală şi se pregătesc să anunţe absorbţia totală a fondurilor puse la dispoziţie.
În ciuda faptului că programul Leader, axa 4 din vechiul PNDR, a demarat mai târziu în România, gradul de absorbţie a fondurilor destinate Grupurilor de acţiune locală se apropie de nivelul maxim. 376 de milioane de euro au fost sumele alocate la nivelul Axei Leader în România, fonduri la care se adaugă contribuţia naţională.
Fiecare dintre cele 163 de Grupuri de Acţiune Locală a avut un buget de atribuire pentru execuţia proiectului de 2,85 milioane de euro. La aceşti 2,85 milioane de euro s-au adăugat contribuţiile private, în funcţie de tipul proiectelor care au fost cuprinse în Strategia de dezvoltare locală.
Această rată de absorbţie se datorează, pe de o parte, răspândirii echitabile a grupurilor pe tot teritoriul ţării, fiecare judeţ beneficiind de cel puţin una. Pe de altă parte, aceste entităţi au beneficiat de o perioadă mai mare de timp pentru depunerea proiectelor. Chiar şi în prezent se poartă negocieri cu Ministerul Agriculturii pentru a fi acceptată o prelungire a termenului de depunere până pe 31 martie. În conformitate cu documentele de programare, ultimele plăţi pentru aceste proiecte vor fi făcute până pe 30 septembrie 2015.
Invitat în emisiunea Viaţa la ţară, difuzată la Antena Satelor, Alexandru Potor, preşedintele Federaţiei Naţionale a Grupurilor de Acţiune Locală din România, referitor la gradul de absorbţie, a declarat: „Ca să fiu mai precis, de fapt nu suntem sub procentul de sută la sută, ci l-am depăşit. Noi operăm o procedură de supracontractare, în momentul de faţă probabil că suntem spre 110% grad de contractare, plecându-se de la ideea că este posibil ca la un moment dat anumiţi beneficiari să nu poată să ducă proiectele până la capăt din diverse considerente. Aceasta a fost motivaţia pentru care am decis, împreună cu Ministerul Agriculturii, să mergem către o procedură de supracontractare şi în felul acesta sperăm ca, îndreptându-ne spre decembrie 2015, când este punctul final al decontării proiectelor, să putem absorbi spre sută la sută din valoarea pe care o avem la dispoziţie.”
Grupurile de Acţiune Locală (GAL) reprezintă parteneriate între autorităţile locale, sectoarele private si civile. Rolul lor este acela de a pregăti si implementa strategiile de dezvoltare locală, care vor pune în aplicare obiectivele din Regulamentele UE, în aria locală aleasă de acestea.
Sursa: www.antenasatelor.ro