Dosarul penal privind tăierile ilegale de arbori, cu prejudiciu de peste un milion de lei, de pe suprafaţa de 160 de hectare de pădure aflată în proprietatea moştenitorului unei familii de boieri din Huşi - Preuteşti a plecat de la sesizări ajunse pe masa anchetatorilor încă din anul 2012.
Vasile Pîslaru, şofer în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, a prezentat dovezi care atestă că a sesizat încă de acum trei ani cum se fac tăieri de mare amploare, girate de conducerea Ocolului Silvic Fălticeni. Sesizările nu au fost depuse numai de acesta, ci şi de alţi silvicultori, iar apoi chiar de proprietarul pădurii, Ciprian-Ştefan Cihoski, consilierul primarului din Preuteşti şi moştenitorul a sute de hectare de pădure de la mama sa vitregă, Wanda Cihoski, ultima descendentă a familiei de boieri cu acelaşi nume. Interesant este şi că o parte din cei care au sesizat nereguli se găsesc acum printre cei şapte arestaţi preventiv în acest dosar.
Ameninţat cu moartea, prin telefon
Vasile Pîslaru spune că a depus trei sesizări începând cu 2012, fără a fi primul care a reclamat neregulile care erau mai mult decât evidente.
„Din momentul în care am sesizat cum se exploatează ilegal mari cantităţi de lemn, şeful de ocol, Nistor Constantin, a început să-mi însceneze tot felul de nereguli, făcând către Direcţia Silvică Suceava nenumărate rapoarte de sancţionare şi de diminuare a salariului”, a declarat bărbatul.
În scurt timp, acesta s-a trezit că primeşte telefoane în care este ameninţat cu moartea. A depus reclamaţie pentru ameninţare şi a fost demarată o anchetă, coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni.
Procurorii au obţinut probatoriu privind două acte de ameninţare cu moartea, făcute prin telefon, în martie 2012. Autorul a fost identificat în persoana lui Luigi Mihai Ionescu, un tânăr din municipiul Botoşani. În acelaşi dosar a fost cercetat, pentru instigare la ameninţare, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor.
Autorul a scăpat cu o amendă de 750 de lei
Deşi ameninţarea a fost probată, procurorul de caz a stabilit că este suficient ca învinuitul să fie amendat cu 750 de lei. Decizia a fost luată având în vedere cum au fost proferate ameninţările, prin telefon şi nu direct:
“Având în vedere modul simplist de concepere şi comitere a faptei, precum şi urmarea produsă părţii vătămate, constat că fapta săvârşită de învinuitul Mihai-Luigi Ionescu nu constituie infracţiune deoarece nu prezintă gradul de pericol social necesar”, se arată în rezoluţia de scoatere de sub urmărire penală.
Reclamantul spune că afacerea ilegală a avut doi capi
Şoferul Ocolului Silvic Fălticeni spune că a observat personal exploatările ilegale, în timp ce se deplasa în teren, şi susţine că proprietarul pădurii nu a ştiut ce se întâmplă. O dovadă în acest sens, în opinia lui Vasile Pîslaru, este şi că Ciprian-Ştefan Cihoski a reclamat la rândul său tăieri ilegale din pădurea sa. Mai mult, nereguli au sesizat şi inginerii Cezar Ungureanu, Cezar Pavel şi tehnicianul silvic Lucian Pîslaru, toţi arestaţi preventiv în acest dosar.
Vasile Pîslaru (care este văr de gradul II cu Lucian Pîslaru, inculpat în dosar) spune că cei amintiţi mai sus au efectuat marcarea de arbori şi întocmirea actelor aferente partizilor, însă exploatarea ilegală urma ulterior, prin întocmirea de documente fictive. Practic, după cum reiese din ancheta poliţiei, contractele de exploatare cu firme autorizate erau fictive, iar pădurea era tăiată de pădurarul care răspundea de zonă.
În opinia celui care a reclamat nereguli în exploatare încă din 2012, principalii vinovaţi şi profitori ai afacerii ilegale au fost pădurarul Costică Nicolaevici şi şeful de ocol, Constantin Barna Nistor.
Vasile Pîslariu este convins că descinderile de săptămâna trecută sunt ca urmare a sesizărilor venite de la proprietarul pădurii, sesizări care nu au mai putut fi tratate cu indiferenţă.
Şeful Ocolului Silvic Fălticeni a fost de neclintit din funcţie
Vasile Pîslaru susţine că a sesizat exploatările ilegale, împreună cu proprietarul pădurii, la mai toate forurile, până la nivel de prim-ministru al României. Situaţia a fost prezentată şi conducerii Consiliului Judeţean Suceava.
„Şeful Ocolului Silvic a fost menţinut în funcţie din 2006 şi până acum, în 2015, deşi toţi şefii din cadrul Direcţiei Silvice au fost schimbaţi. Este clar că a fost susţinut atât de la nivel local, cât şi de la nivel central”, a mai acuzat Vasile Pîslaru.
Dimensiunile tăierilor ilegale
Reamintim că miercurea trecută, peste 50 de poliţişti au efectuat 12 percheziţii, fiind vizate şapte persoane suspecte de tăierea ilegală a mii de arbori. Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, în perioada 2009-2014. În total, ar fi vorba de 6-7.000 de copaci tăiaţi ilegal, reprezentând o masă lemnoasă de peste 2.000 de mc.
Infracţiunile au fost comise pe proprietatea lui Ştefan-Ciprian Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, consilierul personal al primarului din această localitate şi moştenitorul familiei de boieri cu acelaşi nume. Deşi acesta susţine că tăierile ilegale s-au făcut fără ca el să ştie ce se întâmplă, anchetatorii sunt de cu totul altă părere, cel puţin în această fază a anchetei.
Din anchetă rezultă că, prin implicarea directă a lucrătorilor silvici, s-au emis delegaţii ilegale de marcare a unor arbori, care au fost trecuţi la masă lemnoasă compromisă şi s-au emis autorizaţii de exploatare fictive către mai multe firme. Practic, susţin anchetatorii, se întocmeau procese verbale privind exploatarea lemnului care erau total contrare realităţii, în sensul că tăierea efectivă era făcută de câţiva pădurari.
Contestaţia celor şapte arestaţi preventiv se judecă astăzi
În urma propunerii procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Fălticeni au fost arestaţi preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, toţi cei şapte suspecţi: proprietarul pădurii, Ciprian-Ştefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din Fălticeni, pădurarii Costică Nicolaevici, în vârstă de 55 de ani, şi Petru Marişca, de 41 de ani, ambii din Preuteşti, tehnicianul silvic, şef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, Lucian Pîslaru, în vârstă de 35 de ani, din Preuteşti, şi inginerii silvici Cezar Ungureanu, în vârstă de 32 de ani, din Fălticeni şi Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei.
Astăzi, la Tribunalul Suceava, se va judeca contestaţia împotriva măsurii de arestare preventivă, formulată de toţi cei şapte.