Începând de mâine şi până pe 12 februarie, publicistul şi scriitorul ieşean Cătălin Mihuleac va participa la cea de-a XXVII-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim, unde îşi va prezenta cel mai recent volum, „America de peste pogrom”.
Pogromul de la Iaşi, din 27 iunie 1941 şi până pe 29 iunie 1941, a fost unul dintre cele mai violente pogromuri din istoria evreilor din România, iniţiat de generalul Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale, împotriva cetăţenilor de etnie evreiască din oraşul Iaşi. În conformitate cu datele prezentate de autorităţile române, în cele trei zile au fost ucişi 13.266 de evrei.
Cătălin Mihuleac, colaborator al Monitorului de Suceava, îşi va prezenta cartea pe 11 februarie, în cadrul unei dezbateri pornind de la cărţile „America de peste pogrom”, „Pogromul de la Iaşi” de Radu Ioanid şi „Bunica fetiţă şi povestea ei” de Suzana Raweh şi Dafna Schoenwald.
„Cu siguranţă m-au invitat deoarece am scris această carte despre pogrom. Romanul e apărut de patru luni, a fost foarte bine primit de public, cartea este un succes. Este în topul vânzărilor pe anul trecut, deşi a fost lansată la FILIT spre sfârşitul anului 2014. Este foarte proaspătă, încă nu a fost tradusă şi este o onoare că sunt invitat la acest târg. Acesta este unul dintre cele mai importante târguri din lume, mai toţi laureaţii de Nobel au trecut în ultimii ani pe la acest târg. În afară de prezentarea cărţii, mai am programată o întâlnire cu o asociaţie a românilor cu rădăcini în Moldova, sunt foarte mulţi ieşeni aflaţi la a doua ori a treia generaţie acolo. O să am cu ei o discuţie pe baza romanului <America de peste pogrom>”, a declarat Cătălin Mihuleac, scriitor şi publicist. Standul României este organizat de Ministerul Culturii.
Alături de Cătălin Mihuleac vor mai fi prezenţi şi alţi scriitori români: Bogdan Hrib, Ioan T. Morar, Horia Gârbea, Sorina Chiper, Andrei Oişteanu, Adrian Cioflâncă, Carmen Gavrilă şi Alexandru Florian, alături de autorii israelieni de origine română Riri Sylvia Manor, Moshe Idel, Raphael Vago, Costel Safirman, Zoltan Terner, Moshe Idel, G. Mosari, Teşu Solomovici, Adrian Grauenfels, Bianca Marcovici şi Dafna Schoenwald.
Desfăşurat pentru prima oară în 1963, Târgul Internaţional de Carte de la Ierusalim are loc o dată la doi ani şi atrage zeci de mii de vizitatori. Ediţia de anul acesta, cu tema „Cărţi vizuale”, se va desfăşura într-un spaţiu nou, la Complexul HaTachana HaRishona, iar „Premiul Ierusalim” îi va fi acordat scriitorului albanez Ismail Kadare.