Profesorul sucevean Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus, a fost numit de Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România (ESERO) în funcţia onorifică de Ambasador al Spaţiului Cosmic pentru Regiunea Nord-Est (judeţele Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui).
Astfel, Victor Şutac devine colaborator în cadrul ESERO România, având misiunea de a promova activitatea agenţiei şi de a intermedia legătura dintre şcoli şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială.
„ESERO România îşi doreşte o prezenţă în întreaga ţară, prin intermediul uneireţele de opt <Ambasadori ai Spaţiului>, care să servească drept relee de informare între cadrele didactice din fiecare Regiune de Dezvoltare a României şi Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România”, informează ESERO România.
Promovarea disciplinele STEM (ştiinţă, tehnică, inginerie şi matematică) în şcoli
Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială – România a fost inaugurat anul trecut şi vizează îmbunătăţirea cunoştinţelor şi competenţelor elevilor în disciplinele STEM (ştiinţă, tehnică, inginerie şi matematică) încă din clasele primare şi încurajarea acestora în alegerea unei cariere viitoare în domeniile STEM prin trezirea inspiraţiei în timpul predării - cheia unei învăţări eficiente.
În calitate de reprezentant în teritoriu al Agenţiei Spaţiale Române, Victor Şutac a participat vineri, 6 februarie, la Reuniunea Ambasadorilor Spaţiului din România, de la Timişoara, în prezenţa Clarei Cruz Niggebrugge, coordonator la nivel Agenţiei Spaţiale Europene al ESERO.
„În cadrul reuniunii s-au făcut mai multe expuneri, prezentări, printre care şi ale competiţiei <CanSAT>, concurs pe care şi noi avem misiunea de a-l populariza în rândul elevilor. <CanSAT> oferă elevilor ocazia de a avea o primă experienţă în ceea ce presupune o misiune spaţiala reală, începând cu proiectarea şi integrarea sistemelor, continuând apoi cu testarea, lansarea, analiza datelor şi prezentarea rezultatelor”, a menţionat Victor Şutac. Acesta a mai explicat că, la începutul lunii decembrie, a participat, alături de alţi profesori români, la o şcoală de iarnă organizată de Agenţia Spaţială Europeană în Andoya, Norvegia.
Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este „poarta” către spaţiu a Europei, fiind echivalentul NASA pe bătrânul continent.
„Programele ESA sunt concepute pentru a cunoaşte mai multe despre Pământ, despre spaţiul din imediata sa apropiere, despre sistemul nostru solar, precum şi pentru a dezvolta tehnologii şi servicii satelitare şi a promova industria europeană”, se arată în prezentarea online a ESA.