Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
sâmbătă, 7 feb 2015 - Anul XX, nr. 30 (5842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Întârziere

Depozitul de deşeuri de la Moara, executat 100%, dar neoperaţional

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Depozitul ecologic de la Moara, componentă a sistemului integrat de management al deşeurilor în judeţul Suceava, ar trebui să fie dat în folosinţă până cel mai târziu la sfârşitul acestui an. Depozitul este executat în proporţie de 100%, testele pentru tratarea chimică a levigatului au fost efectuate şi respectă parametrii proiectaţi, mai trebuie făcute testele bacteriologice, de îndată ce vremea se va încălzi. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, ne-a declarat, ieri, că după efectuarea testelor bacteriologice depozitul va putea fi recepţionat de CJ, titularul investiţiei. ”După recepţie putem pregăti procedurile de selectare a operatorului, în condiţiile în care vom putea estima şi o dată a recepţiei staţiei de transfer de la Pojorâta”, a declarat Nechifor. Groapa ecologică de la Moara va deservi localităţile din zonele de deal şi şes ale judeţului Suceava.

Preşedintele CJ a mai spus că, din punctul său de vedere, varianta optimă de operare în gestionarea deşeurilor ar fi de adoptare a unui tarif unic pe judeţ ”pentru a nu crea diferenţe la tariful pe care îl plăteşte populaţia”. Această opţiune ar presupune un singur operator la nivelul întregului judeţ. Pentru desemnarea operatorului gropii de gunoi de la Moara, dar şi al întregului sistem de management al deşeurilor trebuie organizată licitaţie internaţională.

Deoarece România nu a transpus încă în legislaţia naţională directiva europeană care reglementează modul în care se atribuie contractele de concesiune pentru acest tip de sistem de management integrat al deşeurilor, licitaţia se va derula după procedura stabilită în legislaţia românească.

 

Valoarea totală a proiectului SMID este de 51,761 de milioane de euro

Valoarea totală a proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Suceava este de 51,761 de milioane de euro (218,045 de milioane de lei), fără TVA, din care 35,778 de milioane de euro bani europeni, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Restul reprezintă contribuţie de la bugetul de stat şi bugetul local (Consiliul Judeţean şi administraţiile locale).

Proiectul a fost aprobat de Comisia Europeană în data de 30 martie 2011, cu obiectivul de implementare a sistemului de management integrat al deşeurilor solide la nivelul întregului judeţ, în scopul conformării cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi obiectivele stabilite prin POS Mediu.

SMID înseamnă construcţia a două noi depozite de deşeuri la Moara şi Pojorâta, primele celule cu o capacitate de 1,38 de milioane de tone, respectiv 0,39 de milioane de tone; închiderea şi reabilitarea a şapte depozite de deşeuri neconforme - la Suceava, Rădăuţi, Gura Humorului, Fălticeni, Siret, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc; construcţia a trei staţii de transfer la Rădăuţi (capacitate de 40.575 t/an), Fălticeni (27.544 t/an) şi Câmpulung Moldovenesc (11.197 t/an) şi modernizarea a două staţii de transfer existente la Gura Humorului (16.691 t/an) şi Vatra Dornei (11.787 t/an). De asemenea, include construcţia unei staţii de sortare la Moara (28.600 t/an), furnizarea unei unităţi de compostare individual în zonele suburbane şi rurale şi de tocătoare pentru compostarea in situ a deşeurilor din parcuri şi grădini, precum şi asistenţă tehnică şi supervizare a lucrărilor (incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri sau separarea materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă).

Rezultate aşteptate din implementarea acestui proiect sunt creşterea ratei de colectare a deşeurilor mixte la 95% pentru populaţia rurală, faţă de 71% în 2010, reducerea cantităţii de deşeuri biodegradabile depozitate, colectarea selectivă a deşeurilor din ambalaje, cu creşterea ratei de recuperare şi de reciclare. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Depozitul de deşeuri de la Moara, executat 100%, dar neoperaţional.
 Vizualizări articol: 1669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Depozitul de deşeuri de la Moara, executat 100%, dar neoperaţional3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Se fac angajari.... trimis de
( 7 feb 2015, 11:33:31
Il sfatuim pe colhozarul de nechifur, sa-si dea demisia din CJ si poate mai prinde un loc ca operator ecologic, sau gunoier sef, la noua groapa de gunoi......Banuim ca acolo ar avea abilitati mai bune si ar presta mai bine, ca in functia pe care o are ne-a dovedit ca e un mare ZERO barat, un incompetent si un incapabil... un penibil jegos!
2.   Ia garoiu trimis de
( 7 feb 2015, 12:27:49
Hopaaaa, cineva a ieșit din bârlog după o lungă perioadă de hibernare. Bă nu îți este rușine? măcar ai bunul simț și nu mai ieși în presă, epavă politică ce ești!

Aeroport avem? NU AVEM. Șosea de centură avem? NU AVEM. Groapă de gunoi avem? NU AVEM. Incompetenți (foști cameramani în CJ) în fruntea Județului avem? AVEM AVEM CUM SĂ NU AVEM!
3.   Putoare...la guvernare.... trimis de
( 7 feb 2015, 14:39:19
Tovarase nechifor....poate iti dai demisia din functia de presedinte de CJ, ca asa a zis idolul tau Ponta.....cine ocupa functii de conducere la judet si este si presedinte de filiala PSD, trebuie sa renunte la una din functii.....pune-ti botul ala de urs hibernal pe labe , inchina-te lui Ponta si da-ti drecu demisia.....ca uite asa ti-a trecut aproape mandatul si nu ai facut ABSOLUT NIMUC, nu ai fost in stare sa continui proiectele lui Flutur, ce sa mai vorbim de promisiunile tale......se vede gospodarul din tine....pardon....charciumarul de la restaurant Sagra.......

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei