40 de copii diagnosticaţi cu autism, tulburare de spectru autist, sindrom Down din comunitate au beneficiat anul trecut de şedinţe de terapie gratuită. Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava derulează un parteneriat cu Fundaţia „Apelul Îngerului Păzitor”, pentru implementarea proiectului ”Comunitate pregătită, copil integrat – suport pentru integrare şcolară şi socială a copiilor cu tulburări din spectrul autist”. Tot anul trecut, au fost evaluaţi şi au fost întocmite planuri de intervenţie personalizată pentru 21 de copii cu dizabilităţi din comunitate şi din sistemul de protecţie. La solicitarea părinţilor, copiii au beneficiat de consiliere de specialitate individuală.
Purtătoarea de cuvânt a DGASPC Suceava, Nicoleta Daneliuc, ne-a spus că „în cadrul Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilităţi/TSA şi psihoterapie din Suceava au fost organizate şedinţe periodice în scopul transferului de competenţe între terapeuţi, de la terapeuţi la părinţi şi împărtăşirea experienţei între părinţii copiilor cu dizabilităţi care beneficiază de serviciile acestui centru”. Reprezentanţii DGASPC Suceava ne-au spus că au încheiat o convenţie de parteneriat cu Asociaţia Help Mălin, „cu scopul de a creşte calitatea vieţii, de a îmbunătăţi starea de sănătate fizică şi mentală, de a dobândi independenţă, o mai bună implicare în comunitate şi integrare socială a copiilor cu Tulburare de Spectru Autist (TSA)”. Tot pe baza unui parteneriat încheiat între DGASPC Suceava şi Asociaţia Help Autism, şase copii diagnosticaţi cu autism au beneficiat anul trecut de servicii de specialitate specifice: evaluare psihologică, terapie ABA.
Din statisticile Protecţiei Copilului Suceava rezultă că anul trecut Serviciul de evaluare complexă a copiilor cu dizabilităţi a întocmit fişe de monitorizare şi rapoarte de vizită (la domiciliul copilului sau la sediul DGASPC Suceava) pentru 355 de copii cu dizabilităţi din comunitate. Serviciul de evaluare complexă a copiilor cu dizabilităţi are în evidenţă 2.285 de copii încadraţi într-un grad de handicap, copii care au fost evaluaţi medical, au beneficiat de consiliere socială şi de suport şi pentru care au fost întocmite planuri de recuperare individualizat (1.021 de copii cu grad de handicap grav, 727 de copii cu grad de handicap accentuat, 515 copii cu grad de handicap mediu şi 22 de copii cu grad de handicap uşor).