Cei şase silvicultori de la Ocolul Silvic Fălticeni şi fiul vitreg al unei familii de boieri, moştenitor a sute de hectare de pădure, reţinuţi miercuri după-amiază sub acuzaţia că au fost implicaţi în tăierea ilegală a mii de arbori, au fost prezentaţi, ieri, "la pachet", în faţa magistraţilor Judecătoriei Fălticeni, cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile.
Anchetatorii au considerat că există suficient probatoriu privind ilegalităţi de mare amploare, care au decurs pe parcursul mai multor ani, astfel că au cerut arestarea preventivă a tuturor celor şapte, de la pădurari şi până la şeful Ocolului Silvic Fălticeni. Judecătorii au deliberat ore întregi, aseară, pentru a lua o decizie privind arestarea celor şapte. La închiderea ediţiei, instanţa încă se afla în pronunţare, deşi ordonanţele de reţinere erau deja expirate.
Acuzaţii: Au pus drujbele pe pădurea moştenită de fiul boierilor, care nu era străin de ce se întâmplă
Miercuri dimineaţă, peste 50 de poliţişti au fost implicaţi într-o acţiune care a constat în efectuarea a 12 percheziţii, la domiciliile unor persoane, dar şi la Ocolul Silvic Fălticeni şi la sediul Primăriei Preuteşti, unde se afla biroul lui Ciprian-Ştefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, consilierul personal al primarului din această localitate şi moştenitorul familiei de boieri cu acelaşi nume. Acesta are în proprietate 160 de hectare de pădure numai în satul Huşi, comuna Preuteşti, iar pe această suprafaţă, rezultă din anchetă, s-au făcut tăieri ilegale.
Tânărul a moştenit pădurea de la Wanda Cihoski, mama sa vitregă, în calitate de unic moştenitor. Ciprian-Ştefan Cihoski susţine că habar nu avea că silvicultorii exploatează lemnul ilegal, pădurea fiind dată în administrare Ocolului Silvic Fălticeni. Anchetatorii sunt însă de altă părere, susţinând că au probe certe că acesta a cerut găsirea de soluţii pentru a scoate cât mai mulţi bani din exploatarea lemnului.
Mii de arbori tăiaţi şi prejudiciu de peste un milion de lei
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, activitatea infracţională a început încă din 2009. Prin implicarea directă a lucrătorilor silvici s-au emis delegaţii ilegale de marcare a unor arbori, care au fost trecuţi la masă lemnoasă compromisă şi s-au emis autorizaţii de exploatare fictive către mai multe firme. Practic, susţin anchetatorii, se întocmeau procese verbale privind exploatarea lemnului care erau total contrare realităţii, în sensul că tăierea efectivă era făcută de câţiva pădurari.
Lemnul provenit din tăieri era exploatat direct de aceiaşi câţiva oameni, banii ajungând la proprietarul pădurii şi la cei care îi erau complici.
Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, în perioada 2009-2014. În fiecare an s-au tăiat cel puţin câte 1.000 de arbori. În total, ar fi vorba de 6.000-7.000 de copaci tăiaţi ilegal, reprezentând o masă lemnoasă de peste 2.000 de mc. Prejudiciul calculat până acum depăşeşte un milion de lei.
Cine sunt cei şapte
Cei şapte suspecţi puşi sub acuzare în acest dosar sunt: Ciprian-Ştefan Cihoski, proprietarul pădurii, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din municipiul Fălticeni, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, Costică Nicolaevici, de 55 de ani, şi Petru Marişca, în vârstă de 41 de ani, ambii din comuna Preuteşti, pădurarii care răspundeau de cele 160 de hectare de pădure, Lucian Pîslaru, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, tehnician silvic, şef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, şi inginerii silvici Cezar Ungureanu, în vârstă de 32 de ani, din municipiul Fălticeni, şi Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei.
( 6 feb 2015, 22:47:33