Patru elevi suceveni, de la colegiile naţionale „Petru Rareş” şi „Ştefan cel Mare” Suceava, s-au calificat în etapa finală a concursului „CanSat”, competiţie organizată de Agenţia Spaţială Europeană.
Echipa Nexus Suceava este coordonată de prof. Victor Şutac, aceasta fiind selectată alături de alte şapte echipe din ţară.
Potrivit Biroului European de Resurse pentru Educaţie Spaţială, „opt echipe, dintr-un total de 21 înscrise, au fost selectate în cadrul preselecţiei competiţiei naţionale <CanSat> România 2015”. Evenimentul este organizat anul acesta pentru prima dată în România.
Cunoştinţe temeinice de hardware şi software
Prof. Victor Şutac, preşedintele Societăţii Ştiinţifice Cygnus, a povestit să tinerii trebuie să construiască un satelit (maxim 350 de grame) pe care trebuie să-l lanseze la altitudinea de 1 kilometru, pentru asta fiind nevoie de cunoştinţe temeinice de hard şi soft.
„Pentru calificarea la etapa naţională, elevii au completat o serie de formulare online menite să le testeze cunoştinţele în domeniu, de electronică, hard, soft. A fost un fel de interviu online”, a explicat Victor Şutac.
Echipa câştigătoare a competiţiei naţionale se va califica direct în finala Competiţiei Europene „CanSat”, care va fi organizată de Agenţia Spaţială Europeană, lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie.
În finala din Portugalia, misiunea principală este aceeaşi pentru toate echipele participante: să construiască un satelit (CanSat) capabil să măsoare temperatura şi presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de „CanSat” cel puţin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza şi afişa pe un grafic.
Misiunea secundară a „CanSat” poate fi aleasă de fiecare echipă participantă în funcţie de preferinţe. De exemplu, aceasta ar putea consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiaţii din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o ţintă.
Totodată, Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială organizează, în prezent, la Timişoara, un training pentru profesorii coordonatori ai celor opt echipe finaliste, Victor Şutac luând parte la pregătire.