Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
vineri, 6 feb 2015 - Anul XX, nr. 29 (5841)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Semne de întrebare

O licitaţie dubioasă organizată de Consiliul Judeţean Suceava a lăsat fără mere 85.000 de copii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Zeci de mii de preşcolari şi elevi din judeţul Suceava sunt privaţi de merele pe care ar trebui să le primească în cadrul programului de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli. Şi asta pentru că licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Suceava la finele anului 2014 pentru atribuirea contractului de livrare a merelor s-a dovedit una dubioasă. Pentru că au fost încălcate prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 34 din 2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, reprezentanţii Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor au obligat Consiliul Judeţean Suceava să continue procedura de atribuire. Aşa se face că în acest moment licitaţia pentru atribuirea contractului de livrare a merelor în şcolile sucevene este din nou în plină derulare.

 

Garanţia de participare nu era valabilă în ziua deschiderii ofertelor

Procedurile de acordare a acestui contract în valoare de 1,727 de milioane de lei, fără TVA, au demarat în luna noiembrie a anului 2014. Au fost depuse două oferte. Una a venit din partea Persoanei Fizice Autorizate Petru Amariei, din Horodniceni, iar cealaltă a fost depusă de asocierea formată din SC Parisienne a la Vys SRL Fântâna Mare, SC Buzdea Com SRL Fălticeni şi SC Sava Cazac SNC Broşteni, liderul asocierii fiind prima firmă.

Potrivit caietului de sarcini, până pe data de 13 noiembrie 2014 trebuia depusă printre alte documente şi garanţia de participare din partea ofertanţilor. Aceasta era în valoare de 34.540 de lei şi trebuia să fie la dosar în momentul deschiderii ofertelor, adică pe 13 noiembrie 2014

Din partea asocierii coordonate de Parisienne a la Vys, firmă controlată de Vasile Savu, poliţa de asigurare îşi începea valabilitatea din data de 14 noiembrie, cu alte cuvinte cu o zi mai devreme nu avea nici o valoare.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava au considerat însă că totul este în regulă, iar procedurile de atribuire a contractului au continuat.

 

Etape din licitaţia cu cântec

Licitaţia şi-a continuat cursul, iar în mod surprinzător, pe data de 5 decembrie 2014, Consiliul Judeţean Suceava a dispus prelungirea perioadei de evaluare a ofertelor până pe 30 aprilie 2015, fără să motiveze în vreun fel această decizie. Cu toate acestea, la numai o săptămână, pe data de 12 decembrie 2014, Consiliul Judeţean Suceava a publicat pe SEAP anunţul privind organizarea etapei de licitaţie electronică în perioada 17 decembrie 2014, ora 14.00 – 18 decembrie 2014, ora 14.00.

Petru Amariei nu a fost înştiinţat nici un moment că oferta sa a fost respinsă, acesta aflând acest aspect abia după încheierea licitaţiei electronice prin care contractul a fost atribuit asocierii cu liderul SC Parisienne a la Vys.

Ulterior, Petru Amariei a aflat că a fost descalificat pentru că nu a prezentat la data de 13 noiembrie buletinul de analiză privind conţinutul de reziduuri de pesticide. În cauză a fost vorba însă de o problemă tehnică, ce a dus la închiderea pe o perioadă determinată a Laboratorului Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti. Totuşi, Petru Amariei a depus la dosar o declaraţie pe proprie răspundere prin care se angaja ca imediat ce va intra în posesia buletinului de analiză să-l ataşeze la dosar, lucru care s-a petrecut pe 17 noiembrie 2014. Oricum, buletinul de analiză a ajuns înainte de licitaţia electronică, iar în cazul în care ar fi câştigat licitaţia merele urmau să fie distribuite în şcoli abia din ianuarie 2015.

 

Merele au fost cumpărate de Consiliul Judeţean Suceava cu 2,9 lei/kg, fără TVA

În aceste condiţii, câştigătorul licitaţiei nu putea fi decât unul singur, asocierea coordonată de SC Parisienne a la Vys SRL Fântâna Mare, o firmă de casă a Consiliului Judeţean Suceava, care pare să fi pus monopolul nu doar pentru livrarea de mere în şcoli, ci şi în alte contracte cu administraţia judeţeană, în special cele legate de programul „Laptele şi cornul”.

Cum a alergat de unul singur la această licitaţie, Vasile Savu şi cei doi asociaţi ai săi au avut câştig de cauză, urmând să livreze aproximativ 600 de tone de mere pentru preşcolarii şi elevii din judeţul Suceava. Preţul cu care se livrau merele era de 2,9 lei/kg, fără TVA (în total ajungându-se la circa 3,6 lei/kg), mai scump chiar şi faţă de preţurile din pieţe.

Considerând că s-au încălcat flagrant dispoziţiile din OUG 34/2006, Petru Amariei a depus contestaţie la Consiliul Naţional pentru Soluţionare a Contestaţiilor, care în ianuarie 2015 i-a dat câştig de cauză şi a dispus obligarea „autorităţii contractante la continuarea procedurii de atribuire, în termen de 10 zile, prin reevaluarea ofertei depusă de PFA Petru Amariei”.

Un alt aspect interesant în toată această poveste este acela că Petru Amariei este producător local de mere, în timp ce asocierea condusă de Parisienne a la Vys avea contracte cu producători din mai multe judeţe ale ţării, dar şi din Polonia.

În acest moment, procedura de licitaţie este în plin proces de derulare şi rămâne de văzut dacă de această dată se vor respecta prevederile legale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O licitaţie dubioasă organizată de Consiliul Judeţean Suceava a lăsat fără mere 85.000 de copii.
 Vizualizări articol: 2336 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
O licitaţie dubioasă organizată de Consiliul Judeţean Suceava a lăsat fără mere 85.000 de copii5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 6 feb 2015, 12:34:50
CE FACE DNA SV?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Așchii cu vin Cu aluaturile dulci pătrundem în zona gusturilor cizelate. Mâncăm plăcinte, foitaje., cornulețe și alte „cofeturi” nu doar pentru că organismul are nevoie de zahăr. E clar că ele ne plac. Așa de mult, încât am... Citeşte