Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 5 feb 2015 - Anul XX, nr. 28 (5840)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Descinderi poliţie

Şeful Ocolului Silvic Fălticeni, săltat pentru tăieri ilegale din pădurea moştenită de fiul vitreg al unui boier

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Peste 50 de poliţişti au fost angrenaţi, ieri dimineaţă, într-o amplă acţiune care a constat în efectuarea a 12 percheziţii, la domiciliile unor persoane, la Ocolul Silvic Fălticeni, la cantoane din subordine şi la sediul Primăriei comunei Preuteşti, fiind vizate şapte persoane suspecte de implicarea în tăieri ilegale de lemn, infracţiuni economice şi fals. Printre cei ridicaţi pentru audieri se află şi Constantin Nistor, şeful Ocolului Silvic Fălticeni, acuzat că a fost implicat direct şi prin intermediul unor subalterni în afaceri ilegale cu lemn prin care s-a creat un prejudiciu de un milion de lei. Practic, ar fi vorba de cel puţin 6.000-7.000 de arbori tăiaţi ilegal, din 2009 şi până în 2014.

În cauză este vorba de tăieri ilegale din pădurea care aparţine unui tânăr din Preuteşti, Ciprian-Ştefan Cihoski, consilierul personal al primarului din această localitate şi moştenitorul familiei de boieri cu acelaşi nume.

 

Tânărul moştenitor al pădurii aruncă toată vina pe silvicultori

Printre cei şapte suspecţi din acest dosar se află şi proprietarul pădurii, Ciprian-Ştefan Cihoski. Biroul său din cadrul Primăriei Preuteşti a fost una dintre locaţiile vizate de percheziţiile de ieri dimineaţă. Tânărul moştenitor al familiei de boieri Cihoski, proprietar a 160 de hectare de pădure pe raza satului Huşi, aruncă toată vina pe silvicultori, deşi mare parte din banii din exploatarea lemnului au ajuns în buzunarul său. Acesta se bazează în principal pe faptul că pădurea era dată în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni. 

„Tăierile s-au făcut din pădurea mea, proprietatea mea, cei care au tăiat ilegal lemnul trebuie să plătească, nu eu... nu sunt obligat să ştiu toate amănuntele referitoare la cum se exploatează lemn, eu am acţionat în baza unui contract de prestări servicii, iar dumnealor, cei de la Ocolul Silvic, trebuiau să mă înveţe cum să acţionez legal”, a spus tânărul înainte de a fi urcat în duba poliţiei.

 

Moştenitorul a sute de hectare de pădure în judeţele Suceava şi Iaşi

Primarul comunei Preuteşti, Ion Vasiliu, a încercat să-şi apere consilierul. El a arătat că Cihoski a sesizat Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic Suceava privind tăieri ilegale din pădurea sa încă de acum trei ani, la vremea respectivă fiind vorba de un prejudiciu de 100.000 de lei.

„Consilierul meu personal este moştenitorul averii boierului Cihoski din satul Huşi, are 160 de hectare pe raza satului, iar pădurea este administrată de mulţi ani de zile de Ocolul Silvic Fălticeni. Ocolul Silvic, prin procedurile specifice, a asigurat administrarea pădurii”, a declarat Ion Vasiliu. 

Ciprian-Ştefan Cihoski a moştenit pădurea de la Wanda Cihoski, mama sa vitregă. Fiul vitreg a moştenit de la aceasta, pe lângă pădurea de la Preuteşti, alte sute de hectare de pădure şi pe raza judeţului Iaşi.

 

Mii de copaci tăiaţi ilegal, în perioada 2009-2014

Conform unor surse din rândul anchetatorilor, activitatea infracţională a început încă din 2009. Prin implicarea directă a lucrătorilor silvici s-au emis delegaţii ilegale de marcare a unor arbori, care au fost trecuţi la masă lemnoasă compromisă şi s-au emis autorizaţii de exploatare fictive către mai multe firme. Practic, susţin anchetatorii, se întocmeau procese-verbale privind exploatarea lemnului care erau total contrare realităţii, în sensul că tăierea efectivă era făcută de câţiva pădurari.

Lemnul provenit din tăieri era exploatat direct de aceiaşi câţiva oameni, banii ajungând la proprietarul pădurii şi la cei care îi erau complici.

Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, în perioada 2009-2014. În fiecare an s-au tăiat cel puţin câte 1.000 de arbori. În total, ar fi vorba de 6.000-7.000 de copaci tăiaţi ilegal, reprezentând o masă lemnoasă de peste 2.000 de mc. Prejudiciul ar putea fi însă mult mai mare, susţin anchetatorii.

 

Reclamaţii privind ilegalităţi de la oameni din interiorul ocolului silvic

Vasile Pîslariu, şofer în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, este unul din cei care au reclamat încă de acum câţiva ani presupuse ilegalităţi în exploatarea pădurii de la Huşi.

„Marcau ilegal copaci pe care îi tăiau, totul cu ştiinţa şefului de ocol, împreună cu pădurarul care răspundea de acea zonă, Constantin Nicolaevici, şi alţi câţiva complici. Acest băiat tânăr, care era student când a preluat pădurea şi nu ştia foarte multe, a fost manevrat”, este de părere bărbatul. Acesta spune că are foarte multe dovezi pentru afirmaţiile sale şi va veni cu toate lămuririle necesare pe parcursul anchetei ori în instanţă. 

 

Cine sunt cei şapte vizaţi de anchetă

Ancheta poliţiei vizează, după cum am amintit, şapte suspecţi. În primul palier infracţional ar fi şeful de ocol silvic, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din municipiul Fălticeni, proprietarul pădurii, Ciprian-Ştefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preuteşti, şi pădurarii care răspundeau efectiv de cele 160 de hectare de pădure, Costică Nicolaevici, în vârstă de 55 de ani, şi Petru Marişca, de 41 de ani, ambii din Preuteşti. Aceştia din urmă ar fi făcut efectiv şi cele mai multe dintre tăierile de arbori. Ancheta îi mai vizează pe Lucian Pîslaru, în vârstă de 35 de ani, din Preuteşti, tehnician silvic, şef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, şi pe inginerii silvici Cezar Unguranu, de 32 de ani, din municipiul Fălticeni, şi Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei.

Subcomisarul Ionuţ Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, a precizat că infracţiunile vizate de anchetă sunt de ,,tăiere fără drept de arbori”, ,,fals intelectual”, ,,uz de fals”, ,,fals în înscrisuri sub semnătură privată” şi ,,abuz în serviciu”.

 

Toţi cei şapte suspecţi au ajuns aseară în arest  

Cei şapte suspecţi au fost audiaţi, ieri, pe parcursul mai multor ore, la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni. Aseară, anchetatorii au emis pe numele tuturor celor şapte ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Toţi au ajuns în arestul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava.

Astăzi, procurorul de caz urmează să decidă câte persoane vor fi înaintate la Judecătoria Fălticeni, cu propunere de emitere a unor mandate de arestare preventivă.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Şeful Ocolului Silvic Fălticeni, săltat pentru tăieri ilegale din pădurea moştenită de fiul vitreg al unui boier.
 Vizualizări articol: 9531 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.5 din 8 voturi
Şeful Ocolului Silvic Fălticeni, săltat pentru tăieri ilegale din pădurea moştenită de fiul vitreg al unui boier4.558

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Borș de iarnă Dintotdeauna, zemurile au fost considerate o binefacere pentru stomac. Calde sau reci, dese, drese, concentrate, cu pâine sau „goale”, cu legume ori simple fierturi, ele n-au dezamăgit niciodată. De aceea le iubim, le respectăm și... Citeşte