Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava, au anunţat oficial că au început urmărirea penală faţă de prefectul Florin Sinescu. Acesta este cercetat pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu şi pentru o faptă de trafic de influenţă.
Infracţiunile pentru care se derulează cercetările privesc atât casele construite la Brodina pentru familiile afectate de inundaţiile din 2008, cât şi activitatea lui Săvel Botezatu, primarul din Udeşti.
Procurorii DNA Suceava consideră că prefectul Florin Sinescu l-a menţinut în funcţie pe Săvel Botezatu în perioada 1 octombrie 2012 – 4 decembrie 2014 prin nerespectarea legii. Mai exact, prefectul de Suceava nu a respectat prevederile Legii 176/2010 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate. Concret, deşi inspectorii ANI au cerut în mai multe rânduri prefectului să pună în aplicare sentinţa civilă a Curţii de Apel Suceava prin care s-a constatat că Săvel Botezatu s-a aflat în conflict de interese, Florin Sinescu nu a dat curs acestor solicitări.
Episodul APIA
Legat de fondurile europene obţinute drept subvenţii de Primăria Udeşti şi Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune „Oadici”, anchetatorii consideră că şi în acest caz Florin Sinescu nu şi-a făcut treaba în mod corespunzător.
„Controlul de legalitate asupra Hotărârilor de Consiliu Local Udeşti, prin care s-a concesionat ilegal (fără procedura de achiziţie şi licitaţie publică) suprafaţa de 806 hectare de păşune din patrimoniul comunei către Asociaţia Crescătorilor de Animale şi Utilizatorilor de Păşune <Oadici>, a fost exercitat deficitar şi subiectiv de către suspectul Sinescu Florin”, au arătat procurorii DNA Suceava.
Anchetatorii consideră că asociaţia amintită a fost înfiinţată la iniţiativa lui Săvel Botezatu şi cu complicitatea Marinelei Borza, casiera Primăriei Udeşti, şi avea ca scop obţinerea ilegală de fonduri europene de la APIA Suceava.
De asemenea, procurorii anticorupţie consideră că prefectul Florin Sinescu s-a implicat fără drept în activitatea unei instituţii publice, APIA Suceava, „în afara cadrului legal şi oficial”.
„Prin aceste acţiuni a urmărit aprobarea de către funcţionarii APIA a subvenţiilor către Consiliul Local Udeşti în campania 2012, deşi la o verificare a dosarului de subvenţie se putea lesne constata că cererea de subvenţie nu îndeplinea condiţiile de eligibilitate, suspectul Sinescu Florin urmărind şi de această dată favorizarea primarului comunei Udeşti, Săvel Botezatu”, au mai menţionat procurorii DNA Suceava.
Casele ridicate pentru sinistraţii de la Brodina, o problemă spinoasă
Anchetatorii au început urmărirea penală faţă de prefectul Florin Sinescu şi pentru infracţiunea de trafic de influenţă în dosarul privind reconstrucţia caselor din Brodina distruse de inundaţiile din 2008. Tot în această cauză a fost demarată urmărirea penală şi împotriva primarului din Brodina, Vasile Viorel Melen. Acesta este acuzat de comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.
În timp ce prefectul de Suceava nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere, primarul din Brodina a spus că în opinia lui acuzaţiile care i se aduc sunt nefondate.
După inundaţiile din 2008 şase case din Brodina au fost luate de ape, iar Guvernul a alocat câte 100 de milioane de lei vechi pentru fiecare locuinţă distrusă. Casele trebuiau ridicate la roşu şi predate oamenilor afectaţi de calamităţi.
Sarcina de a reface casele le-a revenit celor de la Test Prima, care în intervalul 2008-2009 au reuşit să finalizeze lucrările. Pe parcurs, între Primăria Brodina şi Test Prima s-au încheiat mai multe acte adiţionale, iar casele au fost finalizate integral şi nu la roşu, aşa cum se stipula într-o ordonanţă de urgenţă emisă de Guvern în 2008.
Pentru aceste lucrări, Test Prima a primit cei 600 de milioane de lei vechi proveniţi de la Guvern, plus încă aproximativ două miliarde de lei vechi din bugetul Primăriei Brodina. Totuşi, suma care trebuia achitată către Test Prima era mult mai mare.
Din actele adiţionale încheiate între cele două părţi, Primăria Brodina mai avea de plătit 4,6 miliarde de lei vechi. Această sumă nu a mai fost achitată, iar în 2012 Test Prima a acţionat în instanţă primăria, iar în cursul anului 2014 a câştigat procesul. Între timp, între Primăria Brodina şi Test Prima s-a ajuns la o înţelegere şi cei 4,6 miliarde de lei vechi se vor plăti în mai multe tranşe, începând cu luna februarie a acestui an.
La acea vreme, Florin Sinescu era şeful departamentului din Prefectura Suceava care se ocupa cu gestionarea materialelor de construcţie trimise de Guvern pentru familiile sinistrate.
Extinderi de urmărire penală şi faţă de alte persoane
Procurorii DNA Suceava au mai dispus extinderea urmăririi penale şi faţă de alţi inculpaţi din dosarul APIA şi care au legătură cu prefectul Florin Sinescu. Unul dintre aceştia este Gheorghe Dorel Benu, fostul director general al structurii centrale a APIA. Acesta este cercetat şi pentru abuz în serviciu contra intereselor publice dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.
Mai exact, Gheorghe Benu ar fi primit un telefon de la un reprezentant al administraţiei sucevene prin care i s-a solicitat să facă demersuri pe lângă Angela Coroleucă, şefa APIA Suceava de la acea vreme, în vederea acordării subvenţiilor europene către Consiliul Local Udeşti.
Cercetările au fost extinse şi faţă de Săvel Botezatu, dar şi faţă de Marinela Borza, pentru infracţiunea de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Uniunii Europene.
Mandatul primarului din Udeşti a încetat pe 26 ianuarie 2015
Ordinul prin care s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Udeşti de către Săvel Botezatu a fost luat pe 26 ianuarie 2015, cu trei zile înainte ca DNA să-l pună oficial sub acuzare pe prefectul Florin Sinescu. Anunţul Prefecturii cu privire la încetarea mandatului de drept a fost făcut prin intermediul unui comunicat de presă sec: „Luni, 26 ianuarie 2015, prin Ordinul Prefectului nr. 24 s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de primar al comunei Udești, județul Suceava, înainte de expirarea duratei normale a acestuia”.
În afară de această frază, nu a existat nici o motivare oficială cu privire la decizia de încetare de drept înainte de termen a mandatului de primar al lui Săvel Botezatu. Aşa se face că în jurul motivului pentru care Săvel Botezatu şi-a pierdut mandatul de primar există o ambiguitate totală.
Primarul Săvel Botezatu, în a treia lună de arest preventiv
Cererea de prelungire a mandatului de arestare emis la începutul lunii decembrie pe numele lui Săvel Botezatu a cuprins printre altele şi extinderea urmăririi penale dispuse împotriva sa. Tribunalul Suceava a considerat că sunt suficiente motive pentru ca Săvel Botezatu să stea în arest preventiv încă 30 de zile, aceasta fiind a treia lună de privare de libertate. Soluţia de marţi de la Tribunalul Suceava a fost contestată la Curtea de Apel Suceava, acolo unde se va lua o decizie definitivă în ceea ce priveşte modul cum se vor derula cercetările în continuare: cu Săvel Botezatu în arest preventiv sau în arest la domiciliu, ori sub control judiciar.
( 5 feb 2015, 11:39:03