Importanţa reciclării deşeurilor electronice a fost conştientizată de tot mai mulţi suceveni. Pe parcursul anului trecut, locuitorii judeţului Suceava au contribuit la colectarea şi reciclarea a peste 15 tone de deşeuri electrice şi electronice (DEEE).
Cea mai mare parte a cantităţii de DEEE-uri colectate - cca. 99.800 de kg - a rezultat ca urmare a celor 18 de acţiuni de colectare din mediul rural şi urban, organizate de Asociaţia Română pentru Reciclare – RoRec, pe parcursul anului 2014.
Pe de altă parte, tot anul trecut, la linia verde de apelare a serviciului de preluare gratuită de la domiciliu, sediu de firmă ori instituţie, a unor DEEE-uri voluminoase ori a unor cantităţi mari, au fost înregistrate 138 de apeluri din judeţul Suceava.
În urma acestor solicitări ale serviciului gratuit de preluare de la domiciliu a deşeurilor electrice, s-au colectat aproximativ 54.500 de kg DEEE.
TelVerde 0800 444 800 este un serviciu de preluare gratuită de la domiciliu sau sediu de firmă ori instituţie a deşeurilor electrice grele sau voluminoase, prin care o echipă locală RoRec vine şi ridică deşeurile, transportul fiind gratuit. Numărul poate fi apelat gratuit din orice reţea de telefonie fixă sau mobilă, zilnic, între orele 09.00-17.00, iar acolo pot fi aflate informaţii despre locurile unde există punctele de colectare cele mai apropiate, când şi unde sunt zile de colectare, precum şi alte informaţii despre colectarea deşeurilor electrice.
Colectarea DEEE-urilor este foarte importantă deoarece deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, care conţin substanţe toxice, dintre care cele mai periculoase sunt plumbul, mercurul şi cadmiul. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea şi pot genera apariţia unor boli precum cancer, alergii, sterilitate, afecţiuni ale inimii. În plus, majoritatea deşeurilor electrice sunt constituite din componente care conţin materiale ce pot fi recuperate şi reintroduse în industrie, ca materii prime secundare, pentru a preveni exploatarea iraţională a resurselor primare.