Viceprimarul oraşului Vicovu de Sus, demis în cadrul unei şedinţe extraordinare de Consiliu Local din 29 noiembrie 2013, va fi repus în funcţie. Şi asta nu printr-un vot al aleşilor locali din această localitate, ci în urma unei decizii luate ieri de Curtea de Apel Suceava.
Magistraţii au considerat că hotărârea de Consiliu Local prin care Gheorghe Cozorici a fost schimbat din funcţie nu a respectat legea.
„Anulează hotărârea Consiliului Local al oraşului Vicovu de Sus nr. 6/2013 şi actele ce au stat la baza emiterii acesteia. Obligă pârâtul să-l reintegreze pe reclamant în funcţia de viceprimar şi să-i achite drepturile băneşti de care a fost lipsit”, se arată în minuta publicată pe site-ul Curţii de Apel Suceava. În plus, Primăria Vicovu de Sus a fost obligată şi la plata unor cheltuieli de judecată în valoare de 1.120 de lei. Decizia de ieri este definitivă şi nu mai poate fi contestată la o altă instanţă.
Gheorghe Cozorici a declarat încă de la data demiterii că totul este un abuz, motiv pentru care s-a adresat atât prefectului de Suceava, cât şi instanţelor de judecată.
„Primarul credea că dacă a construit o primărie are dreptul să pună şi să dea jos viceprimari. Şi cu prefectul de Suceava am discutat şi i-am cerut să atace în instanţă decizia de schimbare din funcţie, dar a refuzat. Am decis să-l dau în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, deoarece l-a ajutat direct pe primarul Gheorghe Schipor să-şi urmărească propriile interese”, a declarat Gheorghe Cozorici.
Vechiul şi noul viceprimar din Vicovu de Sus primea la data înlocuirii o indemnizaţie de 2.500 de lei/lunar, iar după ce şi-a pierdut funcţia a rămas doar cu indemnizaţia de consilier local, în sumă lunară de 256 de lei.
Gheorghe Schipor, primarul din Vicovu de Sus, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima un punct de vedere.
Firul schimbării lui Gheorghe Cozorici din funcţia de viceprimar
Propunerea de demitere a lui Gheorghe Cozorici a fost formulată la finele anului 2013 chiar de primarul PSD din Vicovu de Sus, Gheorghe Schipor. Motivul pentru care s-a solicitat înlocuirea din funcţie a lui Cozorici a fost acela al absenţelor de la serviciu pentru o perioadă de mai multe luni, asta în contextul în care între primar şi viceprimar a mai existat un conflict pe aceeaşi temă. Într-o primă fază Gheorghe Schipor a refuzat să achite salariul pe care viceprimarul din Vicovu de Sus trebuia să-l încaseze, justificându-se că Gheorghe Cozorici nu a semnat condica de prezenţă, deşi nicăieri nu este stipulată o asemenea obligaţie. Totul a revenit la normal la acea vreme după ce la Vicovu de Sus a fost trimis Corpul de Control al Prefecturii Suceava.
La şedinţa extraordinară de Consiliu Local din 29 noiembrie 2013, decizia demiterii lui Gheorghe Cozorici a fost luată cu zece voturi „pentru” şi trei „împotrivă”, în timp ce patru dintre consilierii locali au absentat.
Viceprimar a fost ales Petru Cornea, la acea dată membru PDL, dar care între timp a trecut la PSD, prevalându-se de prevederile ordonanţei care permitea migraţia politică.
Activitatea Consiliului Local Vicovu de Sus a fost practic blocată pe tot parcursul anului 2013. Pentru că aleşii locali nu s-au reunit o perioadă mai îndelungată, prefectul de Suceava, Florin Sinescu, a depus o cerere în instanţă prin care solicita dizolvarea Consiliului Local Vicovu de Sus. Cererea a fost admisă la Tribunalul Suceava, dar în recurs, Curtea de Apel Suceava a ajuns la concluzia că nu sunt motive pentru dizolvare, astfel încât activitatea trebuie să continue în actuala formulă.
( 5 feb 2015, 12:07:15