Programele şi strategiile prin care se încearcă integrarea în societate a romilor, prin intermedierea găsirii unor locuri de muncă, se dovedesc misiuni aproape imposibile. Asta este una dintre concluziile care se pot trage din datele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, care arată că pe tot parcursul anului 2014 doar 27 de persoane din această etnie, care figurau în baza de date a instituţiei, au reuşit să se încadreze în muncă. Cele 27 de angajări s-au făcut în condiţiile în care, lunar, numărul mediu de şomeri din etnie romă a fost de 1.000.
Explicaţiile pentru această situaţie sunt multe şi uşor de intuit. Nivelul de instruire foarte precar, mentalităţile multor romi care nici nu se gândesc că ar putea avea vreodată un serviciu, fiind înscrişi ca şomeri doar pentru a putea beneficia de forme de ajutor social, dar şi reticenţa evidentă a celor mai mulţi angajatori faţă de persoanele din această etnie.
Analizele AJOFM Suceava arată că, în 2014, peste 20.000 din suceveni care figurau ca şomeri (atât cei indemnizaţi, cât şi cei fără indemnizaţii) s-au angajat, prin intermediul măsurilor active ale AJOFM Suceava . Este vorba de angajări în urma unor cursuri de calificare-recalificare, prin stimulentele oferite la angajarea categoriilor defavorizate, burse ale locurilor de muncă şi alte măsuri de acest gen.
Dintre şomerii care şi-au găsit un loc de muncă anul trecut, mai bine de jumătate aveau sub 25 de ani sau între 25 şi 35 de ani. Dintre şomerii peste 50 ani doar 2.336 şi-au găsit un serviciu.