Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava a iniţiat o campanie de solidaritate cu personalul nedidactic din şcoli, categorie socio-profesională plătită cu lefuri de mizerie.
Potrivit reprezentanţilor ASIS, „în perioada 2-28 februarie 2015 demarăm o campanie de strângere de semnături în toate unităţile şcolare ale judeţului Suceava, ce vizează calcularea corectă a salariului de bază pentru personalul nedidactic prin luarea în considerare a sporului de vechime. Avem rugămintea ca şcolile să transmită petiţia semnată de către toţi angajaţii unităţilor şcolare (personal didactic, didactic auxiliar, nedidactic)”.
Listele cu semnături vor fi depuse la Ministerul Muncii, la începutul lunii martie, iar în cazul în care nu va fi identificată o soluţie pentru aceştia, sindicatele sunt hotărâte să pornească acţiuni de protest.
„Prioritatea numărul 1 a sindicatului nostru, în anul 2015, este personalul nedidactic”, a declarat prof. Giani Leonte, liderul ASIS.
Acesta a mai adăugat că în şedinţa de birou a sindicatului, din data de 30 ianuarie, conducerea structurii a hotărât ca personalul nedidactic din judeţ să primească un ajutor înaintea sărbătorilor de Paşti.
Sindicaliştii cer modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic
ASIS vrea să semnaleze, încă o dată, situația gravă în care se află personalul nedidactic din şcoli (muncitori necalificați, fochiști, paznici, îngrijitori etc.), generată de salariile umilitoare ale acestei categorii de angajaţi.
ASIS, alături de alte sindicate din învăţământul preuniversitar, a cerut în repetate rânduri modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic, prin scoaterea sporului de vechime din salariul de bază și aplicarea lui la salariul de bază.
„Nivelul de salarizare minim pe economie nu este asigurat prin salariul de bază, ci doar după ce acestuia i se adaugă și sporul de vechime în muncă, spor care este un adaos ce nu trebuie inclus în baza ce trebuie să respecte nivelul minimal de salarizare pe economie. Practic, lor li se refuză dreptul la respectarea salariului minim pe economie”, spune Giani Leonte.
Astfel, persoane cu vechime considerabilă în muncă au același nivel de salarizare cu un proaspăt angajat, aflat la primul loc de muncă.
În judeţ, circa 1.800 de persoane lucrează ca personal nedidactic. În prezent, unităţile şcolare sucevene se confruntă cu o criză acută în ceea ce priveşte această categorie de personal, iar angajări nu se pot face pentru că legislaţia în vigoare nu permite.
Ca urmare, activitatea din numeroase unităţi şcolare se desfăşoară cu dificultate, oamenii şcolii fiind nevoiţi să îşi depăşească atribuţiile şi să preia o parte din sarcinile celor care au părăsit sistemul.
( 4 feb 2015, 16:51:20
Ar trebui sa va interesati, voi, cei din invatamant, daca in celelalte tari europene se adauga vechimea la salariul de incadrare sau pentru marirea salariului se face o evaluare a muncii depuse, pe criterii de performanta !!!!!???????? Cred in ultima varianta: plata muncii diferentiat, functie de performanta fiecaruia si NU dupa vechimea in munca. Cu cat te apropii de pensionare scade productivitatea fiecaruia, chiar daca calitativ este, de cele mai multe ori, superior cel mai in varsta. Peste tot, insa, se cere si cantitate si calitate - si functie de asta esti platit si nu functie de vechime. Ar trebui, d-le Leonte, sa militati pentru cresterea salariului functie de performanta..... Ce faceti dv. este o mimare de activitate sindicala, o pacalire a personalului nedidactic ca faceti ceva si pentru ei, asa cum, de fapt mai fac si alte sindicate, dar mai ales politicienii.......Semanati din ce in ce mai mult......