În 2014, Ansamblul artistic studenţesc „Arcanul USV” a păşit în cel de-al 50-lea an de existenţă, un an al maturităţii artistice, care s-a circumscris aceluiaşi ţel propus încă de la înfiinţare - valorificarea şi promovarea folclorului bucovinean, a cântecului şi jocului popular, prin spectacole folclorice susţinute pe scene din ţară şi de peste hotare.
Participarea Ansamblului Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV) la evenimentele culturale, la nivel local, regional, naţional şi internaţional, a urmărit promovarea imaginii Universităţii din Suceava, a municipiului Suceava, a judeţului Suceava şi a României, după cum mărturiseşte universitarul Sorin Pohoaţă, coordonatului Ansamblului „Arcanul USV”. În cel de-al 50-lea an de activitate, formaţia de jocuri populare (coregraf Ioan Ilie Nemţoi), orchestra (dirijor Trifan Leancă) şi soliştii „Arcanului USV” au bifat zeci de spectacole, festivaluri şi premii în cadrul competiţiilor de gen.
„Putem să spunem că a fost un an foarte bun, în care am promovat Suceava şi Universitatea în lung şi în lat. Am reuşit să adunăm lângă noi oameni de caracter, oameni de ispravă, şi astfel am participat la 63 de evenimente cultural-artistice. De asemenea, puteţi fi siguri că nu am făcut Bucovina sau România de râs, fiindcă am promovat adevăratele valori bucovinene - caracterul, bunul-simţ şi omenia”, a povestit Sorin Pohoaţă.
Celebrarea semicentenarului
În cursul anului trecut, membrii „Arcanul USV” au urcat pe scene internaţionale, pe scene ale marilor festivaluri folclorice din România, şi şi-au adus aportul în cadrul unor evenimente caritabile.
Nu în ultimul rând, o importanţă deosebită a fost acordată manifestărilor prilejuite de aniversarea a unei jumătăţi de secol de activitate. Semicentenarul a fost marcat printr-o serie de emisiuni televizate de TVR 3 şi TVR Iaşi, sub egida „Cântec şi poveste”, în cadrul cărora membrii ansamblului au împărtăşit telespectatorilor secvenţe din istoria ansamblului, au povestit despre paşii de debut ai trupei, despre emoţii, oprelişti şi satisfacţii.
Totodată, în cinstea celor 50 de ani de activitate, ansamblul a organizat un concert jubiliar la Casa de Cultură a Sindicatelor Suceava, prilej cu care a fost lansat şi DVD-ul „Cântec şi poveste”.
Activitate rodnică în 2014
Tot în 2014, participările la evenimentele internaţionale de gen au reprezentat o importantă componentă a activităţii ansamblului.
Prima participare a fost bifată la Festivalul Internaţional de Obiceiuri de Iarnă „Malanka Fest” Cernăuţi, Ucraina, cel mai mare festival internaţional al obiceiurilor de iarnă din sud-estul Europei, cu peste 50.000 de spectatori şi peste 2.000 de artişti amatori.
De asemenea, Ansamblul Universităţii din Suceava a răspuns afirmativ la invitaţia de a participa la Festivalul Internaţional de dans popular pentru copii şi tineret „Cine joacă horele” din Bălţi, Republica Moldova, dar şi la evenimentul aniversar TVR Iaşi, din Cernăuţi.
Cât priveşte participările în cadrul festivalurilor naţionale sau internaţionale de folclor din România, „Arcanul USV” se mândreşte cu spectacolul folcloric susţinut în cadrul celei de-a XXV-a ediţii a „Festivalului inimilor”, Timişoara, cel mai mare festival din Europa de Est, „Arcanul USV” fiind primul ansamblu sucevean invitat la acest festival.
Totodată, membrii ansamblului au fost prezenţi şi la Festivalul Internaţional de Folclor „Hercules”, ediţia a XLIV-a, Băile Herculane (cel mai vechi festival internaţional din România), la Festivalul Internaţional de Folclor pentru Copii şi Tineret „Dobroge, mândră grădină” (manifestare de unde s-au întors cu numeroase premii), Festivalul de România, Alba Iulia, eveniment prilejuit de Ziua Naţională a României, Festivalul Naţional de Muzică, tradiţii, obiceiuri şi meşteşuguri populare „Leru-i ler”, Braşov, Festivalul Folcloric Interjudeţean „Rapsodia Trişcanilor” Bistriţa-Năsăud, cel mai vechi festival interjudeţean din România.
Tot în 2014, de Ziua Naţională a Românei, „Arcanul USV” a fost, în premieră, solia Cetăţii de Scaun a Sucevei la Marea Unire de la Alba Iulia, transmiţând mesaje patriotice către autorităţile judeţene şi naţionale aflate în oraşul Marii Uniri.
Dincolo de promovarea valorilor spirituale româneşti, ale folclorului românesc autentic, Ansamblul „Arcanul USV” a venit în sprijinul semenilor, prin participarea la o serie de evenimente caritabile - „Îngeri pentru îngeri” Rădăuţi şi „Cântăm cu drag pentru îngeraşi”, organizat de Asociaţia Blijdorp România.